
Εξ αποστάσεως επιμορφωτική ημερίδα: «Σχολικές δραστηριότητες και εργαστήρια δεξιοτήτων: προτάσεις αειφορίας», των ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας, Μαρώνειας, Παρανεστίου, Σουφλίου & Φιλίππων
Το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, διά της Συντονίστριας Εκπαίδευσης για την Αειφορία, και σε συνεργασία με τα ΚΠΕ
ΑΜΘ (Βιστωνίδας, Μαρώνειας, Παρανεστίου, Σουφλίου, Φιλίππων), την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Έβρου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Α/θμιας
Εκπ/σης Ροδόπης
διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο
«Σχολικές δραστηριότητες και εργαστήρια δεξιοτήτων: προτάσεις αειφορίας»
την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 και ώρες 18:00-21.00
και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Αθμιας& Βθμιας Εκπ/σης της Περιφερειακής Δ/νσης ΑΜΘ.
Αιτήσεις για το σεμινάριο έως και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021 στην ηλεκτρονική φόρμα στον σύνδεσμο: https://forms.gle/KAbCe6Tmq29nFwyL9. Οι αιτούντες/ούσες θα ενημερωθούν στα προσωπικά τους email για τον σύνδεσμο του σεμιναρίου. Παρακαλώ, ελέγξτε την ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώνετε στην αίτηση, ώστε να είναι σωστά γραμμένη.
Πρόγραμμα και Περιλήψεις εισηγήσεων
18.00-18.15: Χαιρετισμοί
- Περιφερειακός Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ, κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος
- Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕ.ΚΕ.Σ ΑΜΘ κ. Νικόλαος Ανταμπούφης
- Δ/τρια Β/θμιας Εκπ/σης Έβρου, κ. Ελένη Πλακωτή
- Δ/τής Α/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης
- Δ/ντρια Β/θμιας Εκπ/σης Ροδόπης, κ. Μαριγούλα Κοσμίδου
18.15-18.35
ΚΠΕ Σουφλίου
Εισηγητής: Χαράλαμπος Μπαΐρας, Δάσκαλος-Υπεύθυνος ΚΠΕ Σουφλίου «Η μαγεία του μεταξιού διαχρονικά»Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικους μύθους και παραδόσεις. Από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, το μετάξι με την ιδιαίτερη διαδρομή του και τις ξεχωριστές συνθήκες που απαιτεί, κρατάει μοναδικά την παραμυθένια γοητεία του. Έχοντας το μεγαλύτερο εργοστάσιο μεταξουργίας των Βαλκανίων και πλήθος άλλων, μικρότερων, το Σουφλί είναι ο αγαπημένος του τόπος. Ο μικρός αρχιτέκτονας ο μεταξοσκώληκας επέβαλε την αρχιτεκτονική του εδώ στο Σουφλί. Κουκουλόσπιτα, σηροτροφεία και εργοστάσια να ορίζουν τον οικοδομικό του ιστό. Τα κουκούλια ήταν το πρώτο έσοδο κάθε κατοίκου στην ευρύτερη περιοχή. Αυτά λοιπόν τα λευκά μαργαριτάρια έκαναν το μετάξι της περιοχής Σουφλίου περιζήτητο. Μύριες οι χρήσεις του στην ένδυση, στη διακόσμηση, στον καλλωπισμό,στη θεραπευτική του δράση, στην κοσμετολογία και την ιατρική.
18.35-18.55
ΠΔΕ Ροδόπης
Εισηγητής: Ιωάννης Σιγούρος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ροδόπης
«Το καλλιτεχνικό κίνημα της Land Art: διδακτικές προτάσεις στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων»
Στην παρούσα εισήγηση προτάσσεται διδακτική δραστηριότητα, το θέμα της οποίας μπορεί να ενταχθεί στο Πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ή να αποτελέσει ενότητα ερευνητικής εργασίας στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων για τις τάξεις Δ ́, Ε ́, ΣΤ ́ δημοτικού και Α ́, Β ́ γυμνασίου. Η δράση αφορμάται από το καλλιτεχνικό κίνημα της Land Art, όμως αναπτύσσονται διδακτικές πτυχές που δημιουργούν ένα αυθεντικό, αλληλεπιδραστικό και ελκυστικό διδακτικό περιβάλλον εξωτερικών κινήτρων, με σκοπό την αύξηση του ενδιαφέροντος και τον βαθμό συμμετοχής των εκπαιδευομένων. Επιπλέον, η διδακτική πρόταση περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες, διαρθρωμένες, σύμφωνα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές επιταγές, σε τρεις φάσεις (πριν από την επίσκεψη, κατά την επίσκεψη στο πεδίο και μετά από την επίσκεψη), που σκοπεύουν στην καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης των παιδιών και στην ανάπτυξη της συνεργασίας και της κριτικής τους ικανότητας. Τέλος, η δράση επικεντρώνεται στο να κατανοήσουν τα παιδιά τη δυνατότητα μιας πιο λειτουργικής επικοινωνίας μέσω της πολυτροπικότητας, καθώς τους προσφέρεται η ευκαιρία να πειραματιστούν συνδυάζοντας δύο διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας τον οπτικό και τον λεκτικό.
2
18.55-19.15
ΚΠΕ Βιστωνίδας
Εισηγήτρια: Ευαγγελία Δαμιανάκη, Φιλόλογος-Υπεύθυνη ΚΠΕ Βιστωνίδας
«Μεθοδολογικές προσεγγίσεις για την υλοποίηση σχεδίων δράσης. Λιμναίο οικοσύστημα, δασικό οικοσύστημα»
Στόχος της εισήγησης είναι η παρουσίαση ενός οργανωτικού πλαισίου και μεθοδολογικών εργαλείων για το σχεδιασμό προγραμμάτων Π.Ε. και εργαστηρίων δεξιοτήτων. Ειδικότερα μέσα από τη χρήση του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education) και της Ιστοριογραμμής (Storyline), καταδεικνύεται πώς ο/η εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να εξασφαλίσει μία στερεή δομή (δραματικό πλαίσιο, μυθοπλασία-σενάριο) για να οργανώσει τη διδασκαλία του/της, να συνδέσει τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, να συσχετίσει τη ζωή με τη γνώση στην ολιστική της διάσταση. Σε σχέση με τη διερεύνηση των επιλεγμένων θεματικών περιοχών, αναπτύσσονται τεχνικές και στρατηγικές (στήσιμο “σκηνικού”, ρόλων/χαρακτήρων, κατασκευές, αυτοσχεδιασμός, Μανδύας του ειδικού, δημόσιος διάλογος κτλ) που απαντούν τους γνωστικούς στόχους αλλά και ενισχύουν τους/τις μαθητές/τριες να ενεργοποιηθούν, να ανακαλύψουν, να επιλύσουν προβλήματα, να πάρουν αποφάσεις, να χαρούν τη μαθησιακή διαδικασία. Για την εφαρμογή των παραπάνω διδακτικών προσεγγίσεων επιλέχτηκαν τα θεματικά πεδία του λιμναίου οικοσυστήματος (πρωτοβάθμια) και του δασικού οικοσυστήματος (δευτεροβάθμια). Κατ ́ επέκταση διερευνώνται και έννοιες όπως αειφορία, οικολογική συνείδηση, ενσυναίσθηση, διαφορετικότητα, μετανάστευση.
19.15-19.35
ΔΔΕ Έβρου
Εισηγήτρια: Σοφία Τσιροπούλου, Βιολόγος-Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Έβρου «Διατροφή και οικολογικό αποτύπωμα»
Θα αναπτυχθεί η έννοια του οικολογικού αποτυπώματος και το πώς συνδέονται οι καθημερινές μας διατροφικές επιλογές με τα φαινόμενα σπατάλης των φυσικών πόρων και της συσσώρευσης σκουπιδιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Επίσης θα αναπτυχθεί κατά πόσο επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον ένα διατροφικό προϊόν από τον τόπο παραγωγής του έως το πιάτο μας και κατά πόσο ο παράγοντας αυτός λαμβάνεται υπόψη στις καθημερινές μας συνήθειες και συμπεριφορές.
3
19.35-19.55
ΚΠΕ Μαρώνειας
Εισηγήτρια: Δάφνη Κυνδελέρου, Υπεύθυνη ΚΠΕ Μαρώνειας
«Μαθαίνω για το “Δάσος και Πυρκαγιά” μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων»
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με μαθητές/τριες του Δ ́- Ε ́- ΣΤ ́ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Βασική επιδίωξη του προτεινόμενου προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σχετικά με το δασικό οικοσύστημα, να αντιληφθούν τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με αυτό, να ενημερωθούν για τους βασικότερους εχθρούς των δασών και κυρίως για την πυρκαγιά και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, να ενημερωθούν για την αναδάσωση και τη φυσική αναγέννηση, να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και υπεύθυνη στάση απέναντι στο περιβάλλον. Επίκεντρο του προγράμματος είναι η επίσκεψη σε ένα δάσος και η υλοποίηση δραστηριοτήτων στο πεδίο. Τέλος, μέσα από την διερεύνηση, την ανταλλαγή απόψεων και την διαμόρφωση προτάσεων, τους δίνεται η δυνατότητα να καλλιεργήσουν σημαντικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, καθώς και να υιοθετήσουν στάσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη.
19.55-20.15
ΚΠΕ Φιλίππων
Εισηγητές: Ελένη Αντωνάρα, Κυριάκος Κελίδης «Και είπε ο Σωκράτης: “Άσε τον ήλιο να λάμψει”»
Η εισήγηση περιλαμβάνει την παρουσίαση εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος που έχει στόχο να αναδείξει την προσαρμογή της αρχαίας κατοικίας στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Είναι γεγονός πως σήμερα, ιδιαίτερη ευθύνη για την αυξανόμενη περιβαλλοντική/κλιματική κρίση, έχει η αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση και τη ψύξη των κτηρίων από συμβατικές πηγές ενέργειας. Κατανοώντας ότι πρέπει να κτίζουμε με γνώμονα το περιβάλλον, είναι χρήσιμο οι μαθητές/τριες να διερευνήσουν τα πρότυπα και τους κανόνες σχεδιασμού της περιόδου εκείνης, αλλά και τον τρόπο που οι κανόνες αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν δημιουργικά σαν κατευθυντήριοι άξονες σε μια σύγχρονη κατοικία, που θα καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το πρόγραμμα που παρουσιάζεται εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» και στην υποθεματική «Κλιματική αλλαγή, Οικολογική συνείδηση, Αειφόρος ανάπτυξη». Αποτελεί μια διαθεματική προσέγγιση όπου οι μαθητές/τριες καλλιεργούν δεξιότητες του 21αι., ενώ προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του ενήλικου τους βίου. Διαμορφώνουν επιστημονική γνώση με την αντιμετώπιση προβλημάτων, την εφαρμογή ιδεών, το σχεδιασμό λύσεων, την προσομοίωση, την κατασκευή, την πρωτοβουλία, την καινοτομία. Απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Ε ́& ΣΤ ́ Δημοτικού και Γυμνασίου.
4
20.15-20.35
ΚΠΕ Παρανεστίου
Εισηγητής: Γιώργος Καρυπίδης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Παρανεστίου
«Από τη ζωή των μελισσών»
ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ: περιβαλλοντική εκπαίδευση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ορθή αειφορική αγροτική καλλιέργεια, καθώς και σε θέματα διατροφής με οδηγό τη μέλισσα και τη θαυμαστή κοινωνία της.
ΣΤΟΧΟΙ του προγράμματος :
- · Να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τη μέλισσα και τα προϊόντα της.
- · Να ενημερωθούν για την μεγάλη τους προσφορά στο περιβάλλον, στη διάσωση και
διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- · Στη καθοριστική συμμετοχή της στη διατροφή και την υγεία των ανθρώπων.
- · Να γνωρίσουν τη μέλισσα ως δείκτη ορθής αειφορικής διαχείρισης των αγροτικών
καλλιεργειών.
20.35-20.55 ΔΔΕ Ροδόπης
Εισηγήτριες: Μαριγούλα Κοσμίδου (ΠΕ04, Διευθύντρια ΔΔΕ Ροδόπης), Κατερίνα Σχοινά (ΠΕ02, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης)
«Η Τοπική Ιστορία ως πεδίο διεπιστημονικών προσεγγίσεων: το παράδειγμα του χαμένου ποταμού της Κομοτηνής ως αντικειμένου έρευνας σε προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε Εργαστήρια Δεξιοτήτων»
Επειδή η μελέτη της Τοπικής Ιστορίας είναι αρκετά παραγκωνισμένη από τα Αναλυτικά Προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απομένουν τα προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων και τα νεότευκτα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (στην υποθεματική ενότητα «Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά» της ευρύτερης θεματικής ενότητας «Φροντίζω το Περιβάλλον») για να προσφέρουν τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να εμπλακούν στην ιστορία του τόπου τους. Καθώς αμφότερα προκρίνουν τη διαθεματική προσέγγιση και τη διεπιστημονικότητα, καθιστούν την Τοπική Ιστορία πεδίο τέτοιων διασταυρώσεων, που επιτρέπει τη διεύρυνση της οπτικής των μαθητών στη μελέτη κάθε θέματος, αλλά και τη γόνιμη συνεργασία εκπαιδευτικών διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων. Η εισήγηση εστιάζει σε αυτή τη διευρυμένη οπτική, που συνάδει με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη μαθησιακή διαδικασία, γι’αυτό και η επιστημονική προέλευση των δύο εισηγητριών είναι διαφορετική. Η προσέγγισή τους αξιοποιεί ως παράδειγμα ένα τελευταίο συλλογικό εγχείρημα αναδίφησης της Τοπικής Ιστορίας της Κομοτηνής: την πρόταση του Δήμου Κομοτηνής για την εμπλοκή της μαθητικής κοινότητας της πόλης στην αναζήτηση του χαμένου ποταμού της, ο οποίος επιχωματώθηκε πριν από 60 περίπου χρόνια.