Share this:

"/>
Contributors

«Βιομηχανικοί τόποι: αφηγήσεις και εικόνες μέσα από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία», εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο – ΚΠΕ Δραπετσώνας, Φιλίππων, Νάουσας, Ελευσίνας και Λαυρίου

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο, προϊόν συνεργασίας

ΚΠΕ Δραπετσώνας, Φιλίππων, Νάουσας, Ελευσίνας και Λαυρίου

«Βιομηχανικοί τόποι: αφηγήσεις και εικόνες μέσα από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία»,

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 και ώρες 18.00-21.00. 

Αιτήσεις συμμετοχής εδώ: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfmfG…/viewform

μέχρι και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021. 

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 250. 

Θα σταλούν βεβαιώσεις συμμετοχής. 

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Το σεμινάριο έχει ως σκοπό την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και την προσέγγιση των βιομηχανικών τοπίων από τη σκοπιά της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Δίνει έμφαση σε ζητήματα αξιών και διαχείρισης της βιομηχανικής κληρονομιάς σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πειραιάς/Δραπετσώνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Νάουσα, Καβάλα) όπως διαμορφώθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και μετά. Προτείνει την υλοποίηση δραστηριοτήτων (και με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων) που έχουν στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας, την ανάπτυξη της συνδυαστικής ικανότητας, την καλλιέργεια της κριτικής ματιάς και της ενσυναίσθησης, επιτρέποντας στους μαθητές να ανασυνθέσουν την πολύτιμη ιστορία των ανθρώπων του παρελθόντος, να έρθουν στη θέση τους, να κατανοήσουν τη διαφορετικότητα τους. Αποτελεί μια προσπάθεια που φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενεργοποίηση, του ενδιαφέροντος τους, αφού αυτό αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για τη διατήρησης της κληρονομιάς του τόπου τους.

Πρόγραμμα

6.00-6.10: Χαιρετισμός, Ελένη Αντωνάρα, Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Φιλίππων.

6.10-6.20 Η έννοια του βιομηχανικού μνημείου. Καταιγισμός ιδεών – δημιουργία συννεφόλεξου.

6.20-6.40: ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, «Τοπική ιστορία, αξίες και διαχείριση πρώην βιομηχανικών χώρων: η περίπτωση του εργοστασίου Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας», Δρ. Σταυρούλα Τριανταφύλλου, Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΠΕ Δραπετσώνας.

6.40-7.00: ΚΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, «Η βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας στη γραμμή του χρόνου», Βασιλική Κόντου, Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Ελευσίνας, Κωνσταντία Γαλανοπούλου, Αναπλ. Υπεύθ. Λειτουργίας ΚΠΕ Ελευσίνας.

7.00-7.20: ΚΠΕ ΛΑΥΡΙΟΥ, «Ας γνωρίσουμε την βιομηχανική κληρονομιά του Λαυρίου… εξ’ αποστάσεως» Μαρία Καγιάφα, Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Λαυρίου, Ειρήνη Μιχαηλίδου, Αναπλ. Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Λαυρίου, Φιλιώ Πέππα, μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ Λαυρίου.

7.20-7.30: Διάλειμμα

7.30-7.50: ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ, «Περπατώντας ανάμεσα στη Βιομηχανική κληρονομιά της Νάουσας, το περιβάλλον στις οθόνες», Γιώργος Μπεκιάρης, Αναπλ. Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Νάουσας, Νίκος Λιλιόπουλος, Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Νάουσας.

7.50-8.10: ΚΠΕ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, «Καβάλα, η πόλη του Καπνού. Ανακαλύπτοντας κρυμμένες αξίες, από απόσταση», Ελένη Αντωνάρα, Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Φιλίππων, Κυριάκος Κελίδης, Αναπλ. Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Φιλίππων.

8.10 -8.30: « Ενεργούμε για την διάσωση των μνημείων: δημιουργία αφίσας με την εφαρμογή Postermywall», Βαρβάρα Πετρίδου, Υπεύθυνη Π.Ε. Β΄/θμιας Εκπ/σης Β΄Αθήνας, Αγγέλα Μεταλληνού, ΜΕd, ΠΕ07 Γερμανικών, Β΄ Αρσάκειο Γ/σιο Ψυχικού

8.30-8.45: Συζήτηση, ερωτήσεις, σχόλια.

8.45-9.00: Αξιολόγηση σεμιναρίου