Share this:

"/>
Contributors

Δασικές Πυρκαγιές – Αίτια, Πρόληψη, Αποκατάσταση Τοπίου

Το διήμερο σεμινάριο που έχει θέμα: «Δασικές Πυρκαγιές – Αίτια, Πρόληψη, Αποκατάσταση Τοπίου» θα είναι μεικτό: η πρώτη μέρα θα είναι εξ’ αποστάσεως (webinar) και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex τηνΠαρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 το απόγευμα (18.00 – 20.00) και η δεύτερη μέρα θα είναι δια ζώσης και θα διεξαχθεί στην ύπαιθρο (Δάσος Καρέα) με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων και των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, το πρωί του Σαββάτου 13 Νοεμβρίου (10.00 – 12.20). Το Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Π.Ε. (Β΄ Κύκλος)» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση»

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα οκτώ (48) εκπαιδευτικούς από τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης οι οποίες γειτνιάζουν με τον Υμηττό ως εξής: Είκοσι τέσσερις (24) από κάθε βαθμίδα, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή: Δ΄ Αθήνας: 8 εκπ/κοί (εκ των οποίων οι 4 από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης), Α΄ Αθήνας: 6 εκπ/κοί, Β΄ Αθήνας: 5 εκπ/κοί, Αν. Αττικής: 5 εκπ/κοί.

Σε περίπτωση που μια Δ/νση δεν συμπληρώνει τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών, τα κενά θα συμπληρώνονται από αναπληρωματικούς εκπαιδευτικούς των άλλων. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν έχουν επιλεγεί βάση κριτηρίων από τους Υπευθύνους Π.Ε. των αντίστοιχων Δ/νσεων Εκπ/σης. Προτεραιότητα έχουν οι εκπ/κοί που υλοποιούν ή πρόκειται να υλοποιήσουν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με μαθητές τους με θέμα τις δασικές πυρκαγιές κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, το οποίο μπορεί να εντάσσεται σε πρόγραμμα Π.Ε., ή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ή σε Όμιλο. Μεταξύ αυτών προηγούνται: α) εκπαιδευτικοί που προτίθενται να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους εκπαιδευτική επίσκεψη στον Υμηττό ή σε άλλο δάσος, β) εκπαιδευτικοί Σχολείων που ανήκουν σε Δήμο που έχει άμεση πρόσβαση στον Υμηττό.

Σε όσους παρακολουθήσουν κανονικά το σεμινάριο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Το σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια έξι (6) διδακτικών ωρών: 3 εξ’ αποστάσεως και 3 δια ζώσης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 – εξ’ αποστάσεως (Webex)

18.00 – 18.05: Σύνδεση – Έναρξη

19.05 – 18.15: Κλιματική Αλλαγή και Δασικές Πυρκαγιές: η αναγκαιότητα για προσαρμογή”, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης

18.15 – 19.00:Ζώντας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η άποψη της επιστήμης της Οικολογίας”,  Δρ. Μαργαρίτα Αριανούτσου – Φαραγγιτάκη, Καθηγήτρια Οικολογίας Ε.Κ.Π.Α.

19.00 – 19.45: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Αργυρούπολης: Δασικές Πυρκαγιές: Αίτια, Πρόληψη, Αποκατάσταση Τοπίου”, Αφροδίτη Κατσιγιάννη, Μαρία Δρακοπούλου, Εκπαιδευτικοί της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Αργυρούπολης

19:45 – 20:00: Συζήτηση με τους συμμετέχοντες

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021 – διά ζώσης (δάσος Καρέα)

10.00 – 10.10 Προσέλευση των συμμετεχόντων στο πάρκινγκ της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Καρέα (με ίδια μέσα μετακίνησης ή τη συγκοινωνία) – εγγραφή

10.10 – 12.10 Χωρισμός σε 4 ή 5 ομάδες. Μελέτη πεδίου & δραστηριότητες του εκπ/κού προγ/τος του ΚΠΕ Δασικές Πυρκαγιές: Αίτια, Πρόληψη, Αποκατάσταση Τοπίου” (Θ. Σμπαρούνης, Α. Κατσιγιάννη, Μ. Δρακοπούλου, Α. Ιωάννου, Ν. Στεφανόπουλος)

12.10 – 12.20 Τελική συζήτηση και αξιολόγηση του σεμιναρίου

Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. των Δ/νσεων Εκπ/σης θα συμμετέχουν σε όλα τα στάδια του σεμιναρίου:

Ιωάννου Αθανάσιος (Β/θμια Δ΄ Αθήνας), Στεφανόπουλος Νίκος (Α/θμια Δ΄ Αθήνας), Χρυσοβέργη Ευαγγελία (Β/θμια Α΄ Αθήνας), Δημοπούλου Μαρία (Α/θμια Α΄ Αθήνας), Πετρίδου Βαρβάρα (Β/θμια Β΄ Αθήνας), Γκότζος Δημήτριος (Α/θμια Β΄ Αθήνας), Βορύλλα Βαρβάρα (Α/θμια Αν. Αττικής)

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Εισηγητές του σεμιναρίου θα είναι:

α. Από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

  1. Δρ. Μαργαρίτα Αριανούτσου – Φαραγγιτάκη, Καθηγήτρια Οικολογίας

β. Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Αργυρούπολης:

  1. Σμπαρούνης Θεμιστοκλής, Υπεύθυνος ΚΠΕ
  2. Κατσιγιάννη Αφροδίτη Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ
  3. Δρακοπούλου Μαρία, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ

γ. από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθηνών

  1. Ιωάννου Αθανάσιος, Υπεύθυνος Π.Ε.

δ. από τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Δ΄ Αθηνών:

  1. Στεφανόπουλος Νίκος, Υπεύθυνος Π.Ε.

Δεν προβλέπονται αμοιβές εισηγητών. Η γραμματειακή κάλυψη και η τεχνική υποστήριξη θα γίνει από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ.

Το γενικό συντονισμό του σεμιναρίου θα έχει ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Θ. Σμπαρούνης συνεπικουρούμενος από την Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Α. Κατσιγιάννη. Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ θα φροντίσουν για την οργάνωση και υλοποίηση των επιμέρους επιμορφωτικών ενοτήτων, το συντονισμό της επιμόρφωσης στο πεδίο τη 2η μέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα.