Share this:

"/>
Contributors

«Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά» – ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Αλλαγές οι οποίες έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες, αλλαγές που επιβαρρύνουν τόσο τη δική μας όσο και τις μελλοντικές γενιές, αλλάγες που κατά πολλούς πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες. Σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή απαιτείται η ενημέρωση, η αφύπνιση, η ευαισθητοποιήση και η αλλαγή στάσης από τον καθένα μας ξεχωριστά.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας και η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β’ Κύκλος)», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδιοργανώνουν την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00 τρίωρη επιμορφωτική ημερίδας με θέμα: «Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά».

Στόχος του σεμιναρίου είναι να:

  • Γίνει γνωστό το φυσικό αλλά και ιστορικό περιβάλλον και παρελθόν της κοίτης του Πηνειού ποταμού
  • Να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες σε θέματα που αφορούν στην προστασία του αστικού και όχι μόνο περιβάλλον τους
  • Να ταυτιστούν τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα
  • Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για την αξία του Πηνειού μέσω της ενημέρωσής τους για την σημαντική ιστορική πορεία της κοίτης

Στα πλαίσια προστασίας των συμμετεχόντων από την πανδημία του Covid 19 και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης, η ημερίδα θα γίνει εξ ολοκλήρου σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού. Θα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των συμμετεχόντων και θα έχουν προβλεφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το σημείο συνάντησης θα είναι στο άγαλμα του αλόγου κάτω από την εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου.

Η επιμορφωτική ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης των Διευθύνσεων του Νομού Λάρισας. Η ημερίδα θα γίνει σε ανοιχτό χώρο και θα συμπεριλάβει περπάτημα απόσταστης τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων παραποτάμια. Φροντίστε να έχετε μαζί σας απαραίτητο εξοπλισμό (καπέλο, νερό, αθλητικά παπούτσια). 

Δήλωση συμμετοχής στην ημερίδα μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται στην παρακάτω φόρμα: https://forms.gle/jG6jbwgXiPDmUcfY7

Για επικοινωνία με εκπρόσωπο της ημερίδας μπορείτε να καλείται:

  • Χατζημίχου Κων/να: 6976552455
  • Σπανός Κων/νος: 6973600442

Στο τέλος του σεμιναρίου θα  διανεμηθεί σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ουσες υποστηρικτικό ενημερωτικό υλικό από το αρχείο του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού και οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης. 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ«Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά»Τρίτη 8 Ιουνίου 2021
Ώρες/ΔιάρκειαΘέματα/Εισηγητές
18.00 – 18.15Συνάντηση στο άγαλμα του αλόγου κάτω από την εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου.
18.15 – 18.30Χαιρετισμοί
18.30 – 19.00Οι νεομάρτυρες Δαμιανός ο Εν Κισσάβω και Ιωάννης ο Εν Μονεμβασία και ο ρόλος τους στα χρόνια της επανάστασης«Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου»
19.00 – 19:30«Ο Πολιτισμός του Πηνειού» 
κ. Λαδίκα Ζωή, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου πολιτισμού
19:30 – 20.00«Η Ιστορία του Πηνειού»
Σπανός Κωνσταντίνος, εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου, Πρόεδρος του ομίλου φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας
20:00 – 20:30«Πράσινες διαδρομές στο ποτάμι της πόλης μας στο πέρασμα της ιστορίας της»
Ζωή Φτίκα, Αν. Γενική Δ/ντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας
20.30 – 20:45«Παραποτάμιες Μυθοϊστορίες»Χατζημίχου Κων/να, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Λάρισας
20:45- 21:00«Η εκπαιδευτική προσέγγιση της περιβαλλοντικής αξίας του Πηνειού»
Σπανός Κων/νος Αν. Υπεύθυνος ΚΠΕ Κισσάβου – Ελασσόνας