Share this:

"/>
Contributors

«Η Κορινθιακή σταφίδα στα Προγράμματα Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» – Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), το Διεθνές Δίκτυο MEdIES, τα Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Καστρίου, Κλειτορίας-Ακράτας, Κρεστένων, Λιθακιάς, Μεσολογγίου, Μολάων, Νέας Κίου και την Έδρα /Δίκτυο UNESCO-ΕΚΠΑ “Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο “UNESCO-ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τις/τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων/Πολιτιστικών Θεμάτων των Δ/σεων Α/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, Αχαΐας, Ζακύνθου, Ηλείας, Κορινθίας και Β/θμιας Εκπ/σης Αργολίδας, Αχαΐας, Κορινθίας, συνδιοργανώνει σύγχρονο από απόσταση (webinar) διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου με τίτλο:

«Η Κορινθιακή σταφίδα στα Προγράμματα Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη»

Το επιμορφωτικό σεμινάριο έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί σε δύο ημέρες.

Η πρώτη ημέρα Τετάρτη 14-4-2021 και ώρες 17.30 – 20.30 θα περιλαμβάνει τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος και η δεύτερη ημέρα Παρασκευή 16-4-2021 και ώρες 18.00 – 20.30 την παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έχει ως εξής:

Πρόγραμμα σεμιναρίου 14/4/2021:

17.00-17.30Άνοιγμα πλατφόρμας – Εξοικείωση και επίλυση τεχνικών προβλημάτων
17.30-17.40Καλωσόρισμα και ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες της 1ης και της 2ης ημέρας
17.40-17.55Χαιρετισμοί
17.55-18.10Στοχοθεσία σεμιναρίου Γεωργία Ματσούκα,Γεωπόνος, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σικυωνίων  
18.10-18.35Θεματική προσέγγιση της Εκπαίδευσης Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο την Κορινθιακή σταφίδα Μιχαήλ Σκούλλος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής Έδρας και Δικτύου UNESCO Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο του ΕΚΠΑ. Πρόεδρος του MIO-ECSDE (Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη), Συντονιστής του διεθνούς Δικτύου MEdIES για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ), Συν-Πρόεδρος της Επιτροπής για τις Διεθνείς Πολιτικές του Προγράμματος GAP UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη  
18.35-18.50Κορινθιακή σταφίδα: Από τον Όμηρο στην Unesco Μιχάλης Καρβέλας, M.Sc. Χημικός, Μ.Β.Α., Υπεύθυνος Ερευνητικών Έργων Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ), Συντάκτης Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
18.50-19.00Διάλειμμα
19.00-19.20Από το «θαύμα» στην καταστροφή: Η Κορινθιακή σταφίδα και η ελληνική οικονομία στο 19ο αιώνα Βασίλης Πατρώνης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών  
19.20-19.40Η διατροφική αξία της Κορινθιακής σταφίδας Βάιος Καραθάνος, Καθηγητής Φυσικοχημείας και Μηχανικής Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  
19.40-19.55Η Κορινθιακή σταφίδα στο τραπέζι μας. Προτάσεις αξιοποίησης σε συνταγές Γεώργιος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας & Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εστίασης και τροφίμων
19.55-20.05“Think out of the Box “, (Σκέψου χωρίς σύνορα) Κατερίνα Ρέππα-Ζεστός, Διεθνής Μεσολαβητής – International Business Coordinator
20.05-20.30Ερωτήσεις – Παρεμβάσεις – Συζήτηση

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Στόχοι του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να:

  • Κατανοήσουν τις «αξίες» αυτού του τοπικού προϊόντος, της κορινθιακής σταφίδας, το οποίο συνιστά  ένα από τα κυριότερα εθνικά, ιστορικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας.
  • Προσεγγίσουν διεπιστημονικά και διαθεματικά την κορινθιακή σταφίδα, καθώς η διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσής της σχετίζεται με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό των περιοχών παραγωγής αλλά και ευρύτερα και να επισημάνουν τον ρόλο ενός τοπικού προϊόντος στην αειφορική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
  • Διερευνήσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης του θέματος στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Αειφορία (Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Σταδιοδρομίας).
  • Συνδέσουν τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα με την καθημερινότητά μας και να την  τοποθετήσουν στην καθημερινή διατροφή.
  • Αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με συνεργατική μεθοδολογία.

Επιπλέον, το επιμορφωτικό σεμινάριο στοχεύει στη δημιουργία και αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού σε ηλεκτρονική μορφή.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο συνδέεται θεματολογικά και θα υποστηρίξει τη λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Άμπελος…. Ελλ-Οίνων αγαθόν» του Κ.Π.Ε. Σικυωνίων, καθώς η  κορινθιακή σταφίδα σχετίζεται άμεσα με την καλλιέργεια της αμπέλου.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Στο επιμορφωτικό πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας καθώς και των σχολικών μονάδων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου.

Η επιμόρφωση θα υλοποιηθεί μέσω πλατφόρμας Zoom σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (ΕξΑΕ) και η δυνατότητα συμμετοχής στην πλατφόρμα θα είναι 270 άτομα.

Η αίτηση συμμετοχής των ενδιαφερομένων  εκπαιδευτικών γίνεται στη διεύθυνση:

https://forms.gle/2CM4nPYQa142fNVf6

μέχρι και τη Δευτέρα 01/03/2021.

Στους επιλεγέντες, θα αποσταλεί εγκαίρως το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας,  η φόρμα δήλωσης προτίμησής τους για το εργαστήριο που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, καθώς και ο σύνδεσμος για την είσοδό τους στην πλατφόρμα της επιμόρφωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσουν.

Μετά την ολοκλήρωση και των δύο ημερών του σεμιναρίου, θα σταλεί και η βεβαίωση παρακολούθησης (προϋπόθεση η παρακολούθηση του σεμιναρίου και τις δύο ημέρες) μέσω του e-mail τους καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η υλοποίηση του σεμιναρίου θα είναι χωρίς δαπάνες.

Η εκδήλωση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκ μέρους της

Αναπληρώτριας Υπεύθυνης του Κ.Π.Ε.  Σικυωνίων

Γεωργίας Ματσούκα (Γεωπόνος)