Το ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α Δραπετσώνας προτίθεται να υλοποιήσει περιβαλλοντικές ημερίδες ενδοσχολικής επιμόρφωσης και συνεκπαίδευσης 16 εκπαιδευτικών και 153 μαθητών/τριών Δημοτικών Σχολείων Αγ. Δημητρίου που βρίσκονται περιμετρικά του πάρκου του Ασυρμάτου, με θέμα: ««Η Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσα από λαϊκά παραμύθια: Ζωή στο νερό και Ζωή στη στεριά (Στόχοι 14 και 15 ΒΑ ΟΗΕ)» στον χώρο του πάρκο του Ασυρμάτου στον Αγ. Δημήτριο, το διάστημα 30-31/5/2023 και 1/6/2023.
Οι ημερίδες ενδοσχολικής επιμόρφωσης και συνεκπαίδευσης θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Δ/νση Αθμιας εκπ/σης Δ’ Αθήνας (και τον Υπεύθυνο ΠΕ), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Αγ. Δημητρίου, καθώς και τον Εξοραϊστικό, Πολιτιστικό και Οικολογικό Σύλλογο «Ασύρματος».
Στις περιβαλλοντικές ημερίδες θα συμμετάσχουν τα εξής σχολεία με 153 μαθητές/τριες.
- 30/5/2023: 3ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου (ΣΤ’ τάξη) και 15ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου (Δ΄και ΣΤ΄τάξη) Συνολικός αριθμός μαθητών/τριων: 62
- 31/5/2023: 10ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου (Δ΄τάξη) και 18ο Δ. Σχ Αγ. Δημητρίου (ΣΤ΄ τάξη) Συνολικός αριθμός μαθητών/τριών: 53
- 1/6/2023: 5ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου (ΣΤ΄τάξη) και 10ο Δ. Σχ. Αγ. Δημητρίου (ΣΤ΄τάξη). Συνολικός αριθμός μαθητών/τριών: 38.
Οι ημερίδες εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού για την Ημέρα Περιβάλλοντος 5 ΙΟΥΝΙΟΥ και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β’ Κύκλος)». Η διάρκεια θα είναι 4 διδακτικές ώρες (09.00-12.00). Θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τη Δ/νση Αθμιας εκπ/σης Δ΄Αθήνας και τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δήμο Αγ. Δημητρίου, και τον Πολιτιστικό, Εξοραϊστικό και Οικολογικό Σύλλογο «Ασύρματος».
Οι ημερίδες θα υλοποιηθούν χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.
Ακολουθεί η στοχοθεσία και περιγραφή των ημερίδων.
Στοχοθεσία και περιγραφή εργαστηρίων.
Στις ημερίδες θα υλοποιηθούν εργαστήρια από τα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ/Κ.Ε.ΠΕ.Α Δραπετσώνας: «’Ηταν κάποτε ο πλανήτης γη: το νερό που μας ενώνει» «Διαχείριση φυσικών πόρων και απορριμμάτων».
Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ροή των δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
- Αφήγηση Οικολογικών Λαϊκών Παραμυθιών με κεντρικό θέμα τις αξίες των ανθρώπων σε σχέση με τη φύση και το νερό ως κοινό αγαθό: «Γιατί το φεγγάρι είναι ψηλά στον ουρανό» (λαϊκό παραμύθι από την Αφρική: υπάρχει και δεύτερο παραμύθι εγκιβωτισμένο σε αυτό). «Σε ποιον ανήκει το νερό;» (λαϊκό παραμύθι από την Ινδία) – Με αφορμή τις αφηγήσεις των δύο Οικολογικών Λαϊκών παραμυθιών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα συνεργαστούν, θα συζητήσουν και θα προβληματιστούν για το ζήτημα του νερού ως κοινού αγαθού (κατασκευή δέντρου και εικαστικές παρεμβάσεις, μελέτη περίπτωσης από τις εκθέσεις του ΟΗΕ για το νερό, διασαφήνιση αξιών και επίλυση προβλήματος κλπ).
- Παραδοσιακό παιχνίδι σκυταλοδρομίας για την ορθή χρήση της ανακύκλωσης και των άλλων συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων.
- Περιβαλλοντικό μονοπάτι μέσα στον χώρο του Ασυρμάτου (αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών ταυτοποίησης φυτών/PlantNet και κατασκευή φυτολογίου).
Κατανομή ομάδων: Κάθε ημέρα συμμετέχουν 4 τμήματα σε κυλιόμενα εργαστήρια
Α. 09.00-11.00: Εργαστήριο νερού και Κατασκευή φυτολογίου.
Β. 11.00-12.00 Σκυταλοδρομία (όλοι μαζί).