Share this:

"/>
Contributors

«Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του» – Ανοικτή εκδήλωση ευαισθητοποίησης του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας διοργανώνει το Σάββατο
πρωί στις 26 Νοεμβρίου 2022
(Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 10.00-13.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση
προς την τοπική κοινωνία, στο Μουσικό Σχολείο της Καλαμάτας για το υγιεινό κολατσιό στο σχολείο και την
προώθηση της χρήσης ελαιολάδου και ελιάς, με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των
μαθητών και η προετοιμασία του», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς”
(διαπιστευμένος φορέας από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρισμένος από την UNESCOως Παγκόσμια
Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης) και το Μουσικό Σχολείο
Καλαμάτας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια:

  • Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς (26 Νοεμβρίου)
  • του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. «ΕΛΙΑ», το οποίο συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας,
  • της Δράσης Δικτύου «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ» στο οποίο συμμετέχει το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας ως συνεργάτης

    ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ
    Η εκδήλωση είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Δ, Ε’ και ΣΤ΄
    τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς/κηδεμόνες τους και σε εκπαιδευτικούς
    Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
    Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό κολατσιό των μαθητών/τριών υλικών
    βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ
    Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας.
    Για το λόγο αυτό, θα πραγματοποιηθούν 2 παράλληλες δράσεις:

    Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού)
    Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-13:30, Αίθριο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:

    Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες όπου θα προσφερθεί
    μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι|
    μαθητές/τριες θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ,
    σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους.
    Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή, οι γονείς/κηδεμόνες να έχουν κάνει κράτηση πριν την
    εκδήλωση για τους μαθητές/τριες στο «Εστιατόριο» Gala Δεκατιανό (στεγασμένος χώρος του
    Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας) ώστε να επιβεβαιώνεται η συμμετοχή τους με αριθμό κράτησης και
    να υπάρχει και η γονική συγκατάθεση για τη συμμετοχή των ανηλίκων στην εκδήλωση. Οι κρατήσεις
    θα σταματήσουν όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 μαθητών/τριών.
    ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «GALA ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ»

    Στον σκεπασμένο αίθριο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας θα τοποθετηθούν στρογγυλά
    τραπεζοκαθίσματα σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στα πολυτελή εστιατόρια για τις επίσημες
    εκδηλώσεις και η διακόσμηση θα έχει θεματικό χαρακτήρα το δένδρο της ελιάς. Θα προβλεφθεί
    υποδοχή, θέση για τον μπουφέ, θέση ορχήστρας (Μουσικό σχολείο), όπως και το στρώσιμο των
    τραπεζιών, τα σερβίτσια, ποτήρια νερού, όλα προσεγμένα με σκοπό η εκδήλωση να γίνει εμπειρία
    ξεχωριστή στη μνήμη των νεαρών προσκεκλημένων μας.
    Σε κάθε τραπέζι στρογγυλό θα έχει θέσεις για 10 άτομα και στη μέση του τραπεζιού θα τοποθετηθεί η
    ελιά, ποικιλία Καλαμάτας, με σκοπό μετά την εκδήλωση να μεταφυτευθούν σε ελαιώνα με την
    φροντίδα των φορέων που στηρίζουν την εκδήλωση. Οι προσκεκλημένοι μαθητές/τριες με
    επιβεβαιωμένη κράτηση έρχονται με τους γονείς τους στην υποδοχή, όπου ταξιθέτες τους τοποθετούν
    στη θέση που αναγράφεται το όνομα και ο αριθμός κράτησης. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα
    περάσουν στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας για να παρακολουθήσουν την ημερίδα
    με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».
    Οι ΣΕΦ και οι Μάγειροι των εστιατορίων της Καλαμάτας (από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων και από την
    κοινόητα Slow Food Πελοποννήσου) σε συνεργασία με σπουδαστές μαγειρικής του ΔΙΕΚ Καλαμάτας,
    με τις στολές και τα διακριτικά τους όρθιοι πίσω από τους μπουφέδες, οι Μαιτρ με τους
    Τραπεζοκόμους (σπουδαστές εστίασης/φιλοξενίας από το ΔΙΕΚ Καλαμάτας) στα πόστα τους,
    δημιουργούν ατμόσφαιρα χαράς και υποδέχονται τους μαθητές/τριες. Όταν συμπληρωθεί ο Μαιτρ
    προσφέρει σ’ όλα τα παιδιά το κατάλογο Μενού στο οποίο αναγράφονται οι επιλογές που έχουν στο
    μπουφέ για να επιλέξουν το Δεκατιανό που τους αρέσει και στο μεταξύ οι σερβιτόροι σερβίρουν
    φρέσκους χυμούς και νερό. Οι επιλογές του μενού έχουν βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους
    Διατροφολόγους τους Νοσοκομείου Καλαμάτας.
    Αμέσως μετά θα σερβιριστεί ένα μπολ με ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας και ζεστό φρέσκο ψωμί με πρωτόλαδο
    για γευσιγνωσία. Ο Μαιτρ τους μαθαίνει τον τρόπο να κάνουν γευσιγνωσία και τους βοηθά να
    διαβάσουν το Μενού και παίρνει την παραγγελία. Στην συνέχεια τους οδηγεί στο Μπουφέ όπου ΣΕΦ
    και μάγειροι αναλαμβάνουν να ετοιμάσουν την παραγγελία, απαντώντας και στα ερωτήματά τους για
    περισσότερες επιλογές. Τοποθετούν το Δεκατιανό στο πιάτο και με την συνοδεία του ΜΑΙΤΡ
    επιστρέφουν στο τραπέζι τους για να απολαύσουν την επιλογή τους.
    Να σημειωθεί ότι ο μπουφές έχει επιλογές από αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από
    αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας που φωτογραφίζουν την
    υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Επίσης, μετά το πέρας της εκδήλωσης και κατά την αναχώρηση θα
    παίρνουν ως αναμνηστικό δώρο οδηγό υγιεινής διατροφής με επισήμανση για μέγεθος της ωφέλειας
    που έχει για την τοπική οικονομία, η κατανάλωση τοπικών αγροτικών προϊόντων και της ΠΟΠ Ελιά
    Καλαμάτας (έκδοση από τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Οι Δρόμοι της ΕΛΙΑΣ»).
    Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπός είναι οι μικροί
    μαθητές/τριες να περάσουν μερικές ώρες χαλάρωσης και συζήτησης σαν να είναι ενήλικες, να
    ανακαλύψουν την αξία της υγιεινής διατροφής και την ωφέλεια της ελιάς στη ζωή τους και να
    κρατήσουν στην μνήμη τους την εκδήλωση ως εμπειρία στην νεαρή τους ηλικία.
    Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται κατά την ημερομηνία της δράσης.
    Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη παρουσίας 2 εθελοντών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για παροχή
    πρώτων βοηθειών.

    Β. Ημερίδα με τίτλο: «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η
    προετοιμασία του», Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:30-13:00, Αμφιθέατρο Μουσικού
    Σχολείου Καλαμάτας

    ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ: Παράλληλα, θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί
    ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του»
    με εισηγητές Διατροφολόγους και επώνυμους ΣΕΦ της Καλαμάτας. Στο χώρο που θα γίνει η
    παρουσίαση έχει προβλεφθεί ανοικτό Coffee Break με κέικ, βουτήματα και παραδοσιακά γλυκά με
    βασικό συστατικό το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αρτοσκευάσματα με ελιές.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Θα προσκληθούν (ανοιχτή πρόσκληση) να παρακολουθήσουν την
    ανωτέρω ημερίδα.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:
    10.30-10.45 Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας
    Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του ΕΘΔ Π.Ε. «ΕΛΙΑ»
    Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας
    Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – πρώην Υπεύθυνη ΚΠΕ Καλαμάτας
    10.45-11.00 «Απονομή βραβείων και επαίνων του Μαθητικού Διαγωνισμού 2022
    με θέμα : Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό; »
    Δημήτριος Οικονομόπουλος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
    Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς»
    11.00-11.20 «Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου»:
    Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής ΓΝ Καλαμάτας
    Δημητροπούλου Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας
    Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
    11.20-12.00 «Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της
    οικογένειας»
    Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας
    Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
    12.00-12.20 «Τρόποι προετοιμασίας υγιεινού κολατσιού»
    Εκπρόσωπος ΣΕΦ της κοινότητας μαγείρων Slow Food Πελοποννήσου
    Εκπρόσωπος ΣΕΦ Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος – παραρτήματος Μεσσηνίας
    12.20-12.40 «Βιώσιμη Διατροφή – από την επιλογή ως τη συσκευασία» – Παρουσίαση του Δικτύου Δράσης ΠΕ
    «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ»
    Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας
    12.40-13.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
    Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο
    Η ημερίδα θα υποστηριχτεί τεχνικά από εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
    Διοργανωτές: ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, Πολιτιστικός Οργανισμός “Δρόμοι της Ελιάς”, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
    Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός –
    παράρτημα Μεσσηνίας, Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Καλαμάτας, Λέσχη Αρχιμαγείρων
    Μεσσηνίας, Κοινότητα Μαγείρων Slow Food Πελοποννήσου, Τοπικές επιχειρήσεις (εστίασης και φιλοξενίας,
    αρτοποιοί, υπεραγορές, ελαιοτριβείο).
    Αιγίδα: Η εκδήλωση θα τελεστεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας
    Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του
    Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.