
Τηλεσυνάντηση οργανώθηκε την Τετάρτη, 17/02/2021, μεταξύ του 13ο Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και το Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, οι μαθητικές ομάδες από τα Τμήματα Ε1 και Ε2 με τους εκπαιδευτικούς τους Παναγιώτη Κυρίτση, Ελένη Βασιλοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ολγα Στεφανοπούλου και την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλική Μουρδουκούτα μίλησαν με την Ιωάννα Ραβάνη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, για το θέμα «Βιώσιμη γεωργία».
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ με θέμα “Healthy learners in a sustainable society” στο οποίο συμμετέχει το σχολείο. Η συνάντηση έπεται της δράσης που είχε υλοποιηθεί την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, στην οποία οι μαθητές “γνωρίσανε” με βιωματικό τρόπο ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Σουηδία, την καροτόσουπα (morotssoppa). Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με το ΚΠΕ Καλαμάτας, οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από βιωματική προσέγγιση έμαθαν τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και για την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλλουμε το συσχετισμό των τροφών ώστε να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθειες. Με αφορμή την προέλευση των υλικών από τη συνταγή της καροτόσουπας που είχαν φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο τους, έμαθαν τους όρους “τροφοχιλιόμετρα” και “περιβαλλοντικό αποτύπωμα”. Κατανόησαν ότι η χρήση ντόπιων υλικών είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και η μεταφορά τους από την παραγωγή στο τραπέζι μας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Επιπλέον, προτάθηκαν υλικά τοπικής προέλευσης που, ακιοποιούμενα στη συνταγή συμβάλουν σε σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.