Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει τη συνέχιση λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Π.Ε. “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” και την ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής, της Παιδαγωγικής Ομάδας και των συνεργαζόμενων ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ. Το δίκτυο «Τουρισμός και Περιβάλλον» ιδρύθηκε με την αρ. πρωτ. 3427/17-04-06 απόφαση του ΥΠΕΠΘ και συμπλήρωσε την παράταση λειτουργίας του κατά το σχολικό έτος 2021-22 με την αριθ. πρωτ. Φ7/ΕΠ/162171/170012/Δ7/28-12-2021, απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Στόχοι του δικτύου είναι οι μαθητές:
- Να κατανοήσουν τις βασικές διαφορές ανάμεσα στο μαζικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
- Να κατανοήσουν τις οικονομικές, κοινωνικές πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στις περιοχές υποδοχής τουριστών.
- Να γνωρίσουν τις διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
- Να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά ως αξία που συνδέει παρελθόν-παρόν-μέλλον και ως πόλο προσέλκυσης τουριστών.
- Να προβούν σε ενέργειες για να προστατέψουν και να προβάλουν το φυσικό περιβάλλον τους τόπου τους και να οραματιστούν το μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής τους και να υλοποιήσουν μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, προκειμένου οι μαθητές να αισθανθούν ικανοί να επηρεάζουν αποφάσεις.
Τέλος, βασικός στόχος του Δικτύου είναι: τα σχολεία να συνεργαστούν μεταξύ τους, για να ανταλλάξουν πληροφορίες, απόψεις, παιδαγωγικό υλικό και να προωθηθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των διάφορων συνεργατών, προκειμένου να διαμορφωθούν από κοινού προτάσεις σε σχέση με την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και πολιτών ως προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Στο Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ συμμετείχαν συνολικά από την αρχή λειτουργίας του 15.282 μαθητές και 544 σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης από σχολεία όλης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και από το 2011 έως το Ιούνιο 2020 υλοποιήθηκαν 8 συναντήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και 8 τριήμερα σεμινάρια και συναντήσεις εκπαιδευτικών του Δικτύου, των συνεργαζόμενων σχολείων και συνεργαζόμενων ΚΠΕ απ’ όλη τη χώρα. Ακόμα, υλοποιήθηκε μια συνάντηση μαθητών των σχολείων του Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με παρουσίαση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν.
Επίσης υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση με προγράμματα Comenius και Erasmus.
Από τον Μάρτιο 2020 έως τον Οκτώβριο του 2021 η Παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών υλοποίησε διαδικτυακές δραστηριότητες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέματα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ Αρχανών:
- Εναλλακτικός Τουρισμός; Φυσικά!», Τουρισμός και περιβάλλον.
- «Ηράκλειο: Η πόλη με τα κρυμμένα μυστικά»
- «Ταξιδεύοντας με τους Μινωίτες: ας δούμε… ας ακούσουμε… ας γευτούμε»
- «Η βιοποικιλότητα στην περιοχή μας»
Τα προγράμματα είχαν διάρκειαδύο διδακτικών ωρών και υλοποιήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης webex, στον «χώρο» της διαδικτυακής σχολικής τάξης.
Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές:
- Παρουσίαση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποίησαν τα συνεργαζόμενα σχολεία του Εθνικού δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και περιβάλλον» κατά τη σχολική χρονιά 2021-22, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 από τις 9:30 έως τις 12:30.
- Σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ/Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης), διήμερο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο εκπαιδευτικών, με τίτλο: «Αειφόρος τουρισμός στις περιοχές των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας», την Δευτέρα 21 Μαρτίου (18:00-21:00) και την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 18:00-21:00
- Διαδικτυακή δράση, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19, με τίτλο: «Αειφόρος τουρισμός. Ταξιδεύουμε οικολογικά» με μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων μέλη του δικτύου «Τουρισμός και Περιβάλλον», την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 στις 10:00-12:00. Η διαδικτυακή δράση θα υλοποιηθεί στα συμμετέχοντα μαθητικά τμήματα μέσω της πλατφόρμας webex των εκπαιδευτικών με προβολή στις τάξεις των σχολείων τους.
- Ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση για εκπαιδευτικούς, μέλη του Εθνικού Δικτύου «Τουρισμός και Περιβάλλον» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 από τις 18:00 έως 20:00.
- Διήμερο εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης (ΚΠΕ Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης), με τίτλο: «Φυσικοί κίνδυνοι και τουρισμός. Αντιμετώπιση και προστασία» την Παρασκευή 26 Μαρτίου (18:00-21:00) και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 (10:00-13:00)
- Δράση με εκπαιδευτικούς του 11ου Λυκείου Ηρακλείου και των συνεργατών τους εκπαιδευτικών από άλλες χώρες στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 από τις 17:00 έως 19:30στον οικισμό των Πάνω Αρχανών
Σημαντικές δράσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων λειτουργίας του δικτύου:
- Συμμετοχή του ΚΠΕ Αρχανών από το 2019-20 (μέλος της Π.Ο συμμετέχει και στην επιτροπή διαχείρισης των Αστερουσίων) στο Δίκτυο αποθέματα βιόσφαιρας MAB της UNESCO που ο ορεινός όγκος των Αστερουσίων εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό. Σημαντική εξέλιξη για την περιοχή του Δήμου Αρχανών –Αστερουσίων γιατί αποτελεί αφορμή για προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, συνδέοντας το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό με τα κοινωνικά πρότυπα των ανθρώπων προάγοντας τον αειφόρο τουρισμό.
- Εσπερίδα για εκπαιδευτικούς στις Μοίρες στις 10 Δεκεμβρίου 2019 με τίτλο: «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού περιβάλλοντος»
- Δράση για μαθητές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχανών για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στις 3 Οκτωβρίου 2019
- Τριήμερο σεμινάριο εκπαιδευτικών του εθνικού δικτύου «Τουρισμός & περιβάλλον» που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου, το ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών και την Περιφέρεια Κρήτης την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 διάρκειας 21 ωρών, με τίτλο: «Φυσικό περιβάλλον, διατροφή και τουρισμός για την αειφορία» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας.
- Συνδιοργάνωση με το ΚΠΕ Μελίτης τριήμερου Σεμιναρίου για τον “Τουρισμό και Περιβάλλον” στην Φλώρινα.. και συνδιοργάνωση με το ΚΠΕ Μαρώνειας και ΚΠΕ Βάμου στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Βάμου για το Εθνικό Δίκτυο «Τα Ευρωπαϊκά Ορειβατικά Μονοπάτια Ε6 και Ε4» με τριήμερο σεμινάριο με τίτλο: Το Ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4 στα Λευκά Όρη.
- Συνδιοργάνωση σε τριήμερο σεμινάριο στα Ανώγεια με το ΚΠΕ Ανωγείων και Παρανεστίου για Υπαίθρια διαβίωση και τουρισμό
- Επιμορφωτική εσπερίδα για εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή MAB/UNESCO, Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης (MIO-ECSDE), το Διεθνές Δίκτυο Εκπαιδευτικών (MEdIES), την Έδρα και Δίκτυο UNESCO του ΕΚΠΑ «Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Μεσόγειο», την Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 στις Αρχάνες με θέμα: «Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές. Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πρόταση ένταξης της περιοχής Αστερουσίων στο Δίκτυο MAB».
- -Επίσης, η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Αρχανών συμμετείχε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΕΚΠΕ “Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στη σημερινή πραγματικότητα” (Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2012) με θέμα εισήγησης: «Το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Τουρισμός και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση για την Αειφορία».
- -Πραγματοποιήθηκε επίσης συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σηςμε την υλοποίηση του Προγράμματος “Comenius regio” με εκπαιδευτικούς από την Τσεχία σε θέματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
- -Περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Γιούχτα. Δράση ευαισθητοποίησης ενηλίκων με τίτλο: “Περπατώντας στον Γιούχτα….”
- -Επίσκεψη μελών της Π.Ο. του ΚΠΕ Αρχανών στο Pielsen της Τσεχίας στα πλαίσια Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (Comenius regio), 2013
- -Επίσκεψη Στελεχών Εκπαίδευσης της Τουρκίας στον χώρο του ΚΠΕ Αρχανών, 2013
- -Ανοιχτή ημερίδα ευαισθητοποίησης ενηλίκων με τίτλο “Εκπαίδευση για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος μέσω εναλλακτικών μορφών τουρισμού” σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
- -Απελευθέρωση άγριων πουλιών, 23 Μαΐου 2015, 68 συμμετέχοντες.
- -Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης στον χώρο του ΚΠΕ Αρχανών, (2014 με 44 συμμετέχοντες)
- -Εκπαιδευτική επίσκεψη από το ΣΔΕ Τυλίσου στον χώρο του ΚΠΕ Αρχανών,19 Ιανουαρίου 2015, 64 συμμετέχοντες.
Εκπαιδευτικό υλικό Δικτύου
Μέχρι σήμερα επίσης έχει παραχθεί το εκπαιδευτικό υλικού του Δικτύου, που περιλαμβάνει οκτώ βιβλία, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, δύο δίγλωσσα ενημερωτικά φυλλάδια και 2 cd. (το 1ο με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ για τον τουρισμό και φύλλα εργασίας που αφορούν θεματικές ενότητες του Τουρισμού και το 2ο με εργασίες συνεργατών του Δικτύου (βλ. Εκδόθηκε έντυπος χάρτη σχετικά με την τουριστική ανάδειξη του μονοπατιού στο Φουρνί και δημιουργήθηκε μεγάλος χάρτης (baner).
Το παρακάτω εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιείται στα προγράμματα του ΚΠΕ Αρχανών και ως υλικό του δικτύου και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Αρχανών. (www.kpearchanon.gr)
- Στη Σκιά του Ιερού Βουνού!
- Ηράκλειο, η πόλη με τα κρυμμένα μυστικά
- Καλώς ήρθατε φίλοι μου στο δάσος!
- Τα σκουπίδια δεν είναι τόσο άχρηστα όσο νομίζαμε!
- Ο Ζάχος ο σκαντζόχοιρος πάει στις ελιές!
Κατά το σχολικό έτος 2020-21 συμμετοχή στο εκπαιδευτικό υλικό πλημμύρες και εκπαίδευση που συντονίζει το ΚΠΕ Μουζακίου, με την θεωρητική ενότητα «Τουρισμός και πλημμύρες» και τρείς (3) βιωματικές δραστηριότητές με τίτλο: «Πλημμύρα στο τουριστικό θέρετρο της Ομορφονήσου!», «Βρέχει στην Κάτω Ρεματιά» και «Αποφασίζω για τον τόπο μου». Το εκπαιδευτικό υλικό είναι σε διαδικασία έκδοσης.
Αφηγηματικός ηλεκτρονικός χάρτης ενημέρωσης: δημιουργία ηλεκτρονικού αφηγηματικού χάρτη (ηλεκτρονικού υλικού) της Ελλάδας με πληροφορίες από περιοχές εξαιρετικού περιβαλλοντικού, πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΚΕΠΕΑ/ΚΠΕ της χώρας μας. Αυτός ο χάρτης θα συμβάλλει στην ενημέρωση και οργάνωση των εκπαιδευτικών επισκέψεων της εκπαιδευτικής κοινότητας με βάση τις αρχές του αειφόρου τουρισμού. Ο ηλεκτρονικός χάρτης είναι σε εξέλιξη.
Παρακάτω παρατίθενται τα μέλη της συντονιστικής Επιτροπής, της Παιδαγωγικής ομάδας και των συνεργαζόμενων ΚΠΕ.
Α. Συντονιστική Επιτροπή
Τακτικά μέλη:
- Εκπρόσωπος ΥΠΑΙΘ
- Σφακιανάκη Μαρία, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών
- Φανιουδάκη Ελένη, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Αρχανών – Ρούβα – Γουβών
- Βουμβουλάκης Χαρίδημος, Αναπληρωτής Υπεύθυνος ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας – Νεάπολης
- Κανδύλα Ολυμπία, Εκπαιδευτικός ΠΕ70, ΔΙΠΕ Ηρακλείου, 2ο Δ. Σχ. Αρχανών
- Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Ανωγείων
- Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Βάμου
- Πετρίδου Βαρβάρα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΔΕ Β΄ Αθηνών
- Φιλιππάκη Αμαλία, Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία, ΠΕΚΕΣ Ηρακλείου
Αναπληρωματικά μέλη:
- Βρυώνης Ηλίας, Υπεύθυνος ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Κιλκίς
- Κυνδελέρου Δάφνη, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Μαρώνειας
- Καντανολέων Νεκτάριος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Εύβοιας
- Μαρματάκη Αρετή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Χανίων
- Σπαρτινού Μαρία Γεωργία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Κυκλάδων
Β. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
- Αλατσάκης Γεώργιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ80, ΔΔΕ Ρεθύμνου, 2ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
- Αναγνώστου Κωνσταντινιά, Εκπαιδευτικός ΠΕ02, ΔΔΕ Χανίων, Γυμνάσιο Βουκολιών
- Αποστόλου Μαριάννα, Εκπαιδευτικός ΠΕ05, ΔΔΕ Τρικάλων Δ/ντρια 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης»
- Γαβράς Πέτρος, Υπεύθυνος ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κρεστένων
- Γιατράκος Ιωάννης, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Αργολίδας
- Γκανά Γιαννούλα, Εκπαιδευτικός ΠΕ04.02, ΔΔΕ Αρκαδίας, ΕΠΑΛ Γορτυνίας
- Γκούλη Δήμητρα, Μέλος Π.Ο. ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Μελίτης
- Δαρδιώτη Αντωνία, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης
- Δημοπούλου Μαρία, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΙΠΕ Α΄ Αθηνών
- Ηλιοπούλου Ευγενία, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΙΠΕ Ηλείας
- Καραδήμου Δέσποινα, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Έδεσσας Γιαννιτσών
- Κατσογιάννη Μαρία, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου
- Κοντού Μαρία, Εκπαιδευτικός ΠΕ33, ΔΔΕ Λασιθίου, 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας
- Λιθοξοΐδου Λουκία, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Θέρμης
- Μακέλη Γραμματή, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ ΚΕΠΕΑ Μακρινίτσας
- Μαυροειδής Γεώργιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ 8802 ΕΑΕ, ΠΕ 8801, ΔΔΕ Λασιθίου, ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου
- Μπαντής Γεώργιος, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Δράμας
- Παπαϊωάννου Ιωάννα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΔΕ Αχαΐας
- Πετρογιάννη Κερασία, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΔΕ Ρεθύμνου
- Σπυράκης Σταύρος, Υπεύθυνος ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης
- Τριανταφύλλου Σταυρούλα, Υπεύθυνη ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας
- Τσιουκαρδάνης Νικόλαος, Υπεύθυνος ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Βελβεντού – Σιάτιστας
- Φουντουλάκης Αντώνιος, Εκπαιδευτικός ΠΕ86, ΔΔΕ Ηρακλείου, 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου
- Φράγκου Ελισάβετ, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, ΔΙΠΕ Πέλλας
Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΚΕΠΕΑ-ΚΠΕ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Α/Α | ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ | ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ | ΘΕΣΗ |
Ανωγείων | Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια | Υπεύθυνη/Προϊσταμένη | |
Βάμου | Δεσποτίδου Ελένη | Μέλος Π.Ο. | |
Βελβεντού-Σιάτιστας | Τσακμάκη Σοφία | Αναπληρώτρια Υπεύθυνη | |
Έδεσσας-Γιαννιτσών | Καραδήμου Δέσποινα | Μέλος Π.Ο. | |
Ελασσόνας | Γκανάτσιος Ανδρέας | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Θέρμης | Κωνσταντινίδης Αριστείδης | Μέλος Π.Ο | |
Θήβας-Βοιωτίας | Μαστροθανάσης Κωνσταντίνος | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Ιεράπετρας-Νεάπολης | Τσαντηράκη Σοφία | Μέλος Π.Ο. | |
Καρπενησίου | Φλώρου Βασιλική | Μέλος Π.Ο. | |
Καστοριάς | Γρηγορίου Μάγδα | Υπεύθυνη/Προϊσταμένη | |
Κιλκίς | Βρυώνης Ηλίας | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Λιθακιάς Ζακλυνθου | Αβούρη Πηνελόπη | Υπεύθυνη/Προϊσταμένη | |
Νέας Κίου | Πανάγου Ελένη | Υπεύθυνη/Προϊσταμένη | |
Μελίτης | Τσώνη Άννα | Υπεύθυνη/Προϊσταμένη | |
Πεταλούδων -Ρόδου | Συργιάννης Χαράλαμπος | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Ομηρούπολης | Σπυράκης Σταύρος | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Σύρου -Ερμούπολης | Κόλλιας Χρήστος | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος | |
Φιλιατών | Νικολάου Μάρκος | Υπεύθυνος/Προϊστάμενος |
Α/Α | ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ | ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ | ΘΕΣΗ |
ΔΔΕ Χανίων | Μαρματάκη Αρετή | Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων | |
ΔΔΕ Δράμας | Μπαντής Γεώργιος | Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων | |
ΔΔΕ Αχαΐας | Παπαϊωάννου Ιωάννα | Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης | |
ΔΙΠΕ Ηλείας | Ηλιοπούλου Ευγενία | Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων | |
Δ.Δ.Ε Κυκλάδων | Σπαρτινού Μαρία Γεωργία | Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων | |
ΔΔΕ Πειραιά | Αλεξάνδρα Σούρμπη | Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης |
Συνεργαζόμενοι Φορείς:
- Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση υποστήριξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκπαίδευσης για την αειφορία
- Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Κρήτης
- Περιφέρεια Κρήτης
- Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων, Δήμος Ηρακλείου, Δήμος Χερσονήσου (Ομάδα Αειφόρου τουρισμοού), Δήμος Γόρτυνας
- Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα Γεωλογίας)
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πανεπιστημίου Κρήτης
- Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης»
- ΠΕΕΚΠΕ
- Γυναικείος Συνεταιρισμός Αρχανών και Γυναικείος Συνεταιρισμός Αγ. Βασιλείου
- Εθελοντική Ομάδα Προτέκτα Φίλιος Ζευς
- Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης
- Αναπτυξιακή Ηρακλείου
- Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου
- Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου
- WWF Ελλάς
- Ινστιτούτο σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας
Επισυνάπτονται λίστες των σχολείων του Δικτύου, σχολικού έτους 2021-22.