Το ΚΕΠΕΑ Αργυρούπολης πρόκειται να υλοποιήσει το 117ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, το οποίο προγραμματίζεται σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Π.Ε. των Διευθύνσεων Δ΄ Αθήνας, Α΄ Αθήνας, Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
Το διήμερο σεμινάριο που έχει θέμα: «Ρέματα σε αστικές περιοχές και Πλημμύρες: Οικολογία και Κοινωνία» θα είναι μικτό: η πρώτη μέρα θα είναι εξ’ αποστάσεως (webinar) και θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας Webex την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 το απόγευμα (18.00 – 20.40) και η δεύτερη μέρα θα είναι δια ζώσης και θα διεξαχθεί στο Ρέμα της Πικροδάφνης (περιοχή Πάρκου Τζαβέλλα στην Ηλιούπολη) με την τήρηση όλων των προϋποθέσεων και των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, το πρωί του Σαββάτου 19 Μαρτίου (10.00 – 12.40). Το Σεμινάριο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Π.Ε. (Β΄ Κύκλος)» που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ε.Ε. μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση»
Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε σαράντα οκτώ (48) εκπαιδευτικούς από τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες γειτνιάζουν με τον Υμηττό και την Πεντέλη ως εξής: Είκοσι τέσσερις (24) από κάθε βαθμίδα, σύμφωνα με την ακόλουθη κατανομή: Δ΄ Αθήνας: 8 εκπ/κοί (εκ των οποίων οι 4 από το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης), Α΄ Αθήνας: 6 εκπ/κοί, Β΄ Αθήνας: 6 εκπ/κοί, Αν. Αττικής: 4 εκπ/κοί.
Σε περίπτωση που μια Δ/νση δεν συμπληρώνει τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχών, τα κενά θα συμπληρώνονται από αναπληρωματικούς εκπαιδευτικούς των άλλων. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν έχουν επιλεγεί βάση κριτηρίων από τους Υπευθύνους Π.Ε. των αντίστοιχων Δ/νσεων Εκπ/σης. Προτεραιότητα έχουν οι εκπ/κοί που υλοποιούν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα τα ρέματα ή τις πλημμύρες, το οποίο μπορεί να εντάσσεται σε πρόγραμμα Π.Ε., ή στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ή σε Όμιλο. Μεταξύ αυτών προηγούνται: α) εκπαιδευτικοί που προτίθενται να πραγματοποιήσουν με τους μαθητές τους εκπαιδευτική επίσκεψη σε παραρεμάτια περιοχή της Αττικής.
Σε όσους παρακολουθήσουν κανονικά το σεμινάριο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Το σεμινάριο θα έχει συνολική διάρκεια οκτώ (8) διδακτικών ωρών: 4 εξ’ αποστάσεως και 4 δια ζώσης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 – εξ’ αποστάσεως (webex)
- 00 – 18.05: Σύνδεση – Έναρξη
- 05 – 18.20: “Ρέματα σε αστικές περιοχές: αναγκαιότητα για ορθολογική διαχείριση και προστασία ”, Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Αργυρούπολης
18.20 – 19.00: “Προσεγγίζοντας τα ρέματα ως οικοσυστήματα”, Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Βιολόγος – Περιβαλλοντολόγος.
19.00 – 19.40: “Προτάσεις για μια νέα αντίληψη στην αντιπλημμυρική προστασία”, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου «Ροή -Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων»
19.40 – 20.20: “Εκπαιδευτικό υλικό για τις Πλημμύρες”, Αντώνης Ντάνης, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μουζακίου
20:20 – 20:40: Ερωτήσεις συμμετεχόντων και συζήτηση σε ολομέλεια
Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 – διά ζώσης (Ρέμα Πικροδάφνης)
10.00 – 10.10: Προσέλευση των συμμετεχόντων σε επιλεγμένη θέση στο ρέμα Πικροδάφνης: Παιδική Χαρά/Πάρκο Τζαβέλλα στην Ηλιούπουλη (με ίδια μέσα μετακίνησης ή τη συγκοινωνία). Χωρισμός σε όμάδες.
10.10 – 12.20: Βιωματική μάθηση (σε ομάδες) με αντικείμενα:
α. Δραστηριότητες μελέτης πεδίου του εκπ/κού προγράμματος του ΚΠΕ Αργυρούπολης για τα Ρέματα (Θ. Σμπαρούνης, Α. Κατσιγιάνη, Μ. Δρακοπούλου, εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Αργυρούπολης)
β. Ρέματα και αντιπλημμυρική προστασία (Δημήτρης Θεοδοσόπουλος)
12.20 – 12.40: Τελική συζήτηση και αξιολόγηση του σεμιναρίου (σε ολομέλεια)
Σχετικό εκπαιδευτικό υλικό είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ: http://www.kpea.gr/nero_remata.php