Share this:

"/>
Contributors

6 συναρπαστικές διαδρομές σε λίμνες και ποτάμια της ηπειρωτικής Ελλάδας

Κερκίνη, Τσιβλού, Δόξα, Στυμφαλία, Πλαστήρα,Ταυρωπός, Καρπενησιώτης, Άραχθος: 6 road trips για τα πιο αξέχαστα weekends στην Ελλάδα.

Πού μας πηγαίνει ο Άραχθος;

Η πορεία με το ποτάμι καταλήγει στον Αμβρακικό Κόλπο με τις σπουδαίες λιμνοθάλασσες.

6-synarpastikes-diadromes-se-limnes-kai-potamia-tis-ipeirotikis-elladas13
Ανατολή του ηλίου στις λιμνοθάλασσες της Άρτας. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Αν τον πιάσει κανείς από τις πηγές του, θα πρέπει να φτάσει κάπου κοντά στο Μέτσοβο, αλλά επίσημα, ως Άραχθος, εμφανίζεται χαμηλότερα, στην περιοχή των Τζουμέρκων. Το σημείο όπου θα τον θαυμάσετε και από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει και η διαδρομή σας είναι η γέφυρα της Πολιτσάς – από εδώ ξεκινούν τις καταβάσεις ράφτινγκ και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Στο διάβα του σχηματίζει καταρράκτες, ωστόσο το φαράγγι του που βρίσκεται εδώ δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο, οπότε θα τον ξανασυναντήσετε στο πολύπαθο γεφύρι της Πλάκας. Μέχρι να εισχωρήσει στην πόλη της Άρτας, περίπου 60 χλμ. αργότερα, ο Άραχθος ρέει μακριά από οικισμούς και ο δρόμος περνά αρκετά ψηλότερά του: το προνόμιο της πρόσβασης στην κοιλάδα του έχει το μικρό χωριό Κρυονέρι, ενώ αυτό της ωραιότερης θέας η Ροδαυγή, τόσο προς την κοιλάδα όσο και προς την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Στα υπόψη και το Μονοπάτι της Βίδρας από τη Σκούπα έως την Πλάκα, πλάι στον Άραχθο (ρωτήστε για τυχόν ζημιές λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας). Έπειτα ο μεγάλος ποταμός μπαίνει στην Άρτα, σχηματίζει μια μικρή λίμνη με παραλίμνιο πάρκο, περνά κάτω από το θρυλικό γεφύρι της και φεύγει προς νότο αναζητώντας τη θάλασσα, η οποία βρίσκεται περίπου 16 χλμ. μετά, στο Κομμένο. Εκεί, ξεκινά μια άλλου τύπου περιήγηση, στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού Κόλπου. Οι δρόμοι είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους χωμάτινοι και τα χωριά αγροκτηνοτροφικά. 

Με ανατολικότερο όριο την Κόπραινα και δυτικότερο την Πέτρα ή και την Πρέβεζα, αν το θέλετε, θα βιώσετε μια γοητευτική περιπλάνηση (ενδεικτικά 70χλμ. ανάλογα τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε), σε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μεσογείου έκτασης 450 τ.χλμ., αποτελούμενο από 20 λιμνοθάλασσες οι οποίες τροφοδοτούνται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους και δύο ακόμη ποταμούς πέραν του Αράχθου, τον Λούρο και τον Βωβό: Από την Κόπραινα στη λιμνοθάλασσα Κόφτρα-Παλιομπούκα και από το Δέλτα του Αράχθου μέσα από τους πορτοκαλεώνες έως την Κορωνησία, με τον μνημειώδη δρόμο-κορδόνι 7 χλμ., που από νησί την έκανε στεριά. Από τη λιμνοθάλασσα Στρογγυλή με τις παραλίες των ντόπιων έως εκείνες της Ροδιάς και του Τσουκαλιού, που αποτελούν το σημαντικότερο σύμπλεγμα του υδροβιότοπου. Πλάι στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Ροδιάς, τους βάλτους και τους καλαμιώνες, και έως τις πλημμυρικές ζώνες του ποταμού Λούρου και το ανάχωμα της Πέτρας. Θα δείτε τα ιβάρια στα φυσικά ανοίγματα των λουρονησίδων και τους ιβαράδες να πλέουν με τα πριάριά τους. Λουρονησίδες, υφάλμυροι βάλτοι, Δέλτα, υγρολίβαδα, παραλίμνια δάση, καλαμιώνες θα εναλλάσσονται διαρκώς μπροστά στα μάτια σας, ενώ αμέτρητα πουλιά θα παρελαύνουν άλλοτε κολυμπώντας νωχελικά και άλλοτε πετώντας ξαφνιασμένα. 

6-synarpastikes-diadromes-se-limnes-kai-potamia-tis-ipeirotikis-elladas14
Αριστερά: Ιβαράδες μαζεύουν τα δίχτυα στη λιμνοθάλασσα Λογαρού. 
Δεξιά: Στα χωριά εκτός από ψαράδες θα συναντήσετε και κτηνοτρόφους και αγρότες. (Φωτογραφίες: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Μη χάσετε

  • Το γεφύρι της Πλάκας πρωτοχτίστηκε τον 19ο αιώνα και μέχρι το 2015, οπότε και κατέρρευσε, ήταν ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ελλάδας. Ακόμη είναι, μετά την πρόσφατη ανακατασκευή του, και ο περιβάλλων χώρος παραμένει ένα από τα ωραιότερα σημεία θέασης του Αράχθου με τα σμαραγδί νερά. Το ποτάμι ήταν το σύνορο μεταξύ ελληνικής και τουρκοκρατούμενης Ηπείρου (1881-1912) και στο κτίριο δίπλα στο γεφύρι, που σήμερα λειτουργεί ως καφέ, συναντήθηκαν το 1944 ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ για να υπογράψουν το σύμφωνο κατάπαυσης των εχθροπραξιών.
  • Μια στάση στην Άρτα επιβάλλεται. Για να δείτε το ονομαστό γεφύρι-σύμβολο με μήκος μεγαλύτερο των 150 μέτρων, το οποίο θεμελιώθηκε τον 17ο αιώνα πάνω σε αρχαίες βάσεις και όχι στη γυναίκα του πρωτομάστορα, όπως θέλει το δημοτικό τραγούδι. Επίσης, αξίζει να αναζητήσετε τα κατάλοιπα της αρχαίας Αμβρακίας – τον ναό του Απόλλωνα κοντά στην πλατεία Κιλκίς, το μικρό αρχαίο θέατρο στην Αγίου Κωνσταντίνου και τη δυτική νεκρόπολη δίπλα στο Στάδιο– και φυσικά τα σπουδαία βυζαντινά μνημεία: τη μοναδική Παρηγορήτισσα, έναν από τους ομορφότερους ναούς της Ελλάδας, την Αγία Θεοδώρα του 12ου αιώνα και τον Άγιο Βασίλειο της Αγοράς με την πυκνή κεραμοπλαστική διακόσμηση.
  • Η Κόπραινα, το παλιό λιμάνι της Άρτας με τα αναστηλωμένα κτίρια που κάποτε φιλοξενούσαν τελωνείο, ξενοδοχείο, καφενείο και αποθήκες, αξίζει μια βόλτα ειδικά μετά την πρόσφατη ανάπλαση. Εδώ βρίσκεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου (τηλ. 26810-69683, κατόπιν συνεννόησης), οι εκπαιδευτικοί του οποίου θα σας μυήσουν στον μαγικό κόσμο του Αμβρακικού με βίντεο, ξεναγήσεις και ορνιθοπαρατήρηση. Μπορείτε επιπλέον να περπατήσετε το 15 λεπτών μονοπάτι έως τον φάρο του 1907. 
  • Το πιο ανεπτυγμένο και γνωστό χωριό της περιοχής είναι η Κορωνησία. Περπατήστε στο λιμανάκι και συνομιλήστε με τους ψαράδες που με τα καΐκια τους ψαρεύουν την περίφημη ενδημική γάμπαρη Αμβρακικού, η νοστιμιά και το μέγεθος της οποίας οφείλονται στη διπλάσια ποσότητα πλαγκτόν που έχει ο Αμβρακικός. Μάθετε ότι οι γυναίκες του χωριού είναι οι καλύτερες διχτούδες και αναζητήστε τους ιβαράδες των συνεταιρισμών για να σας εξηγήσουν πώς λειτουργούν τα ιβάρια, πώς φτιάχνουν το τοπικό αυγοτάραχο και πώς ψαρεύουν τα χέλια. Μην παραλείψετε να γευματίσετε εδώ: οι τοπικές σπεσιαλιτέ είναι ο κέφαλος πετάλι, οι γαρίδες και ο γοβιός σαβόρο. Διαβάστε περισσότερα: