Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Αργυροκάστρου – Αλβανίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και το 9Χρονο Ελληνικό Σχολείο Χιμάρας, πρόκειται να υλοποιήσει ημερίδα με θέμα «Παραδοσιακοί οικισμοί: ανθρωπογενές περιβάλλον αρμονικά συμβατό με το φυσικό περιβάλλον με ιστορικούς και κοινωνικούς δείκτες και αποδεδειγμένα παραδείγματα αειφόρου ανάπτυξης».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12-10-2022, σε χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων του ξενοδοχείου PRINOS, στο κέντρο της πόλης της Χιμάρας. Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας κτισμάτων και οικισμών που έχουν παραδοσιακά στοιχεία, η μεταφορά γνώσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες σε εκπαιδευτικούς και πολίτες της περιοχής.
Ο θεματικός άξονας είναι προσιτός και εύκολος στο αρχικό τμήμα (ιστορική αναδρομή ή παραδείγματα παραδοσιακών κτισμάτων) αλλά στην συνέχεια των εισηγήσεων παρουσιάζονται δυσκολότερα επίπεδα ( αειφορεία και τουριστική ανάπτυξη).
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της πράξης: «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», άξονας προτεραιότητας 6, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ημερίδα θα ξεκινήσει με παρουσίαση από τις 11:00 π.μ. έως τις 13:30 μ.μ. για τους σαράντα τρεις (43) μαθητές/τριες των τάξεων 6ης έως και 9ης του 9Χρονου Ελληνικού Σχολείου Χιμάρας του περιβαλλοντικού προγράμματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών «Παραδοσιακοί οκισμοί, πετρογέφυρα, νερόμυλοι…».
Το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
ΩΡΑ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΘΕΜΑΤΑ | |
16:30 – 17:00 | Νικολάου Μάρκος Mrs. Προϊστάμενος Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών Παραδοσιακοί οικισμοί, πετρογέφυρα, νερόμυλοι… |
17:00 – 17:20 | Έγκντα Ράππου Αρχιτέκτων Παραδοσιακός οικισμός του Κάστρου της Χιμάρας |
17:20 – 17:40 | Σαρηγιαννίδης Ιωάννης Διδάκτωρ, ΕΔΙΠ Α.Π.Θ Η μνημειακή εκκλησιαστική αρχιτεκτονικη και ζωγραφική τέχνη στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου |
17:40 – 18:00 | Σολάκης Κωνσταντίνος PhD Tourism Marketing & Management Παραδοσιακοί οικισμοί και βιώσιμη ανάπτυξη |
18:00 – 18:30 | Ζαφειράτης Ευάγγελος Οικονομολόγος, δημοσιογράφος Οχυρωματικές κατοικίες |
18:30 – 19:00 | Τσόκας Σπύρος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ 86 Σαν τότε… επαγγέλματα με πρώτες ύλες πέτρα και ξύλο |
19:00 – 19:30 | Κοκαβέση Ελεονώρα, Mrs υποψήφια Διδάκτωρ ΠΕ 2 Οικία Σπύρου Μήλιου |