Το Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ανατολικού Ολύμπου βρίσκεται στη νότια Πιερία και συγκεκριμένα στον οικισμό του Παλαιού Αγίου Παντελεήμονα, του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Ο οικισμός απέχει μόλις 6 χλμ από την παραλία και το χωριό του Νέου Παντελεήμονα, που απέναντί του δεσπόζει το Κάστρο του Πλαταμώνα.
Ο Π. Άγιος Παντελεήμονας, αναπαλαιωμένος και παραδοσιακός, «σκαρφαλωμένος» στις ανατολικές πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο περίπου 400 με 450 μέτρα και με υπέροχη θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης και για τους κατοίκους της Πιερίας μα και για τους επισκέπτες της – λάτρεις του βουνού, της παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, της καλής «κουζίνας».
Η ιστορία του οικισμού ξεκινά από τα μέσα του 14ου αι. μ.Χ. και συνδέεται με το γενικότερο κλίμα φυγής των πληθυσμών στα ορεινά, εξαιτίας της Τουρκικής προέλασης. Το όνομά του το πήρε από τον Άγιο Παντελεήμονα, τον άγιο προστάτη του. Σε αυτόν είναι αφιερωμένη και η εκκλησία στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα τεράστια καραγάτσια και τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που χτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα μεταναστών από την Αμερική το 1914. Εκεί βρίσκεται και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο, χτισμένο το 1927. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του 60 και ανακηρύχθηκε διατηρητέος παραδοσιακόςτο 1978. Έκτοτε αναπαλαιώθηκαν τα σπίτια του και μεταμορφώθηκε σε τουριστικό θέρετρο.
Λίγο έξω από το χωριό, προς το βορρά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ανατολικού Ολύμπου. Η διαδρομή προς τον οικισμό και τη γύρω από το ΚΕΠΕΑ περιοχή χαρακτηρίζεται από θαμνώνες και από πυκνό δάσος φυλλοβόλων δέντρων. Κουμαριές, γλυστροκουμαριές, αριές, φιλίκια, ρείκια, λαδανιές, καστανιές, κάποια έλατα στις πλαγιές και πλατάνια στα πολυάριθμα ρέματα αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και αντικείμενο μελέτης στα προγράμματα του Κέντρου.
Σε ηλιόλουστες μέρες… καλόγεροι, , κίσσες, δρυοκολάπτες, αετογερακίνες, πολύχρωμες πεταλούδες και διψασμένες χελώνες,
Σε κρύες μέρες… σπίνοι και κοτσύφια,
Σε ζεστές μέρες… οχιές και σπιτόφιδα,
Σε βροχερές μέρες… άπειρες σαλαμάνδρες και σαύρες …
είναι είδη που μάς συντροφεύουν κατά τις εξερευνήσεις μας στα πεδία.
Λίγα λόγια για το ΚΕΠΕΑ…
Το Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ανατολικού Ολύμπου ιδρύθηκε το 2002 στα χαρτιά αλλά στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς και λειτούργησε για τους μαθητές το 2005. Στεγάζεται σε κτήριο του Δήμου Δίου –Ολύμπου. Αντικείμενό του είναι η εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων στην κατεύθυνση της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας καθώς και στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Το κύριο αντικείμενο του έργου του είναι η εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τη στήριξη των αντίστοιχων σχολικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τους ΣΕΕ για την Αειφορία. Επιπρόσθετα το ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου στηρίζει την επιμόρφωση και την περαιτέρω εξειδίκευση των εκπαιδευτικών της περιοχής ευθύνης του σε θέματα Π.Ε. με σειρά σεμιναρίων και ημερίδων που υλοποιεί ώστε να βελτιστοποιηθεί ο τρόπος διδασκαλίας και να εισαχθούν καινοτόμες μέθοδοι, παράγει πρωτογενές εκπαιδευτικό – υποστηρικτικό υλικό. Παράλληλα συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα, κυβερνητικούς και μη φορείς, την τοπική κοινωνία και τα σχολεία της περιοχής του, καθώς και με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού σε θέματα επιμόρφωσης, παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών.
Τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου αφορούν σε θέματα προστασίας και διατήρησης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τα οποία καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμα θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Έχουν ως στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα από την εποικοδομητική προσέγγιση νέων γνώσεων, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την καλλιέργεια αξιών και την ολιστική θεώρηση δασικών οικοσυστημάτων όπως αυτά του Κάτω Ολύμπου και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, των παραδοσιακών οικισμών, των αρχαιολογικών χώρων, της αστικής περιοχής της Κατερίνης, του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος, των ακτών, των αγρο-οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας. Έτσι οι μαθητές και οι εκπ/κοί θα συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση – βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ίδιας τους της ζωής.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα Π.Ε. που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να εμπλουτίζονται στο ΚΕΠΕΑ Αν. Ολύμπου είναι εμπνευσμένα πρωτίστως από το τοπικό περιβάλλον- φυσικό και ανθρωπογενές- και στοχεύουν στο να ενισχύσουν τις μαθητικές ομάδες και τους εκπαιδευτικούς που έχουν υλοποιήσει στο παρελθόν πρόγραμμα Π.Ε. και να εμπνεύσουν αυτούς που επιθυμούν να ασχοληθούν με την Π.Ε. και δεν έχουν πρότερη εμπειρία. Αυτά είναι:
1. «Στα μονοπάτια του Ολύμπου» – Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα προσεγγίζει την έννοια, την ουσία και την εικόνα του δασικού οικοσυστήματος και των προβλημάτων του. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα του δασικού οικοσυστήματος του Κάτω Ολύμπου :
- να ανακαλύψουν τη βιοποικιλότητα του (χλωρίδα και πανίδα), τους γεωλογικούς σχηματισμούς,
- να ανακαλύψουν την ποιότητα των νερών του και τη χρήση τους στο πέρασμα των χρόνων καθώς και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο υδάτινο οικοσύστημα της περιοχής,
- να βιώσουν την ιδιαίτερη αισθητική του ομορφιά και να αντιληφθούν τη σημασία του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής,
- να εντοπίσουν και να σχολιάσουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και να συγκρίνουν την αντιμετώπιση του δάσους από τον άνθρωπο στο πέρασμα του χρόνου,
- να συνειδητοποιήσουν και να εκτιμήσουν τη σημασία του δασικού οικοσυστήματος στην οικονομική-κοινωνική- πολιτισμική ταυτότητα της γύρω περιοχής και την ανάγκη της αειφορικής διαχείρισης και προστασίας των φυσικών του πόρων,
- να μυηθούν στην ορεινή πεζοπορία και τους κανόνες της περπατώντας σε ένα από δύο προτεινόμενα μονοπάτια:
1ο μονοπάτι: ΚΠΕ – Ρέμα «Τρανός Λάκκος» –Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων & νηπ. .
2ο μονοπάτι: Παλιός Παντελεήμονας – Παλιοί Πόροι, Απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄& ΣΤ΄ Δημοτικού-Γυμνάσιο-Λύκειο.
2. «Στα μονοπάτια του Ολύμπου και των Πιερίων» – Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (διαβάστε παρακάτω).
Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι ίδιοι με τους στόχους του προγράμματος «Στα μονοπάτια του Ολύμπου» (προγρ. 1). Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τον πολυλειτουργικό χαρακτήρα του δασικού οικοσυστήματος του κυρίως όγκου του Ολύμπου και των Πιερίων.
1ο μονοπάτι : «Μονοπάτι της Αγάπης» – Άνω Μηλιά, Πιέρια Όρη – Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων από Β Τάξη Δημοτικού.
2ο μονοπάτι : «Μονοπάτι Μάνας» – Θέση Σταυρός, Όλυμπος – Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου.
3. «Πορεία στο χρόνο: Ιστορία και περιβάλλον στο κάστρο του Πλαταμώνα»
Το πρόγραμμα αυτό ασχολείται με το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής και τη μεταξύ τους σχέση αλληλεπίδρασης μέσα από τη μελέτη του Κάστρου του Πλαταμώνα που δεσπόζει στην ευρύτερη περιοχή του ΚΠΕ. Το πρόγραμμα αυτό δίνει στους μαθητές την ευκαιρία:
- να προσεγγίσουν με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο την πλούσια ιστορία του κάστρου,
- να γνωρίσουν το χώρο του κάστρου, να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία του και να αντιληφθούν το ρόλο που διαδραμάτισε το φυσικό περιβάλλον στην ίδρυσή του,
- να συγκρίνουν την αρχιτεκτονική, τα δομικά υλικά και τον τρόπο ζωής του χθες με αυτόν του σήμερα ( έμφαση στον αειφορικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος),
- να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το κάστρο στο πέρασμα του χρόνου καθώς και τη συμβολή του στην οικονομική-κοινωνική- πολιτισμική ζωή της εγγύτερης περιοχής του σήμερα,
- να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της αειφορικής διαχείρισης και προστασίας του.
Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης & νηπ..
4. “Χτίζουμε αυτό που είμαστε, είμαστε αυτό που χτίζουμε”
Το πρόγραμμα υλοποιείται στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Παλιού Παντελεήμονα. Στόχοι του είναι οι συμμετέχοντες:
- να γνωρίσουν τον παραδοσιακό οικισμό του Παλιού Παντελεήμονα,
- να συγκρίνουν την αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακά στοιχεία και τα δομικά υλικά του παρελθόντος και του παρόντος,
- να συσχετίσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής με το σύγχρονο,
- να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της ανάδειξης του παραδοσιακού οικισμού ως στοιχείου πολιτισμικής κληρονομιάς και της αειφορικής διαχείρισής του,
- να καταλάβουν το ρόλο που διαδραματίζει αυτός ο οικισμός στην ανάπτυξη της περιοχής τόσο στο κοινωνικό – οικονομικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα.
Απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης & νηπ..
5. «Ένας Γλάρος ταξιδεύει στις ακτές της Πιερίας»
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο λιμάνι του Πλαταμώνα και στη γύρω παράκτια περιοχή και σε κάποιες περιπτώσεις στο λιμάνι της Παραλίας.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες:
- να γνωρίσουν από κοντά το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον μέσα και έξω από το λιμάνι,
- να αντιληφθούν την άμεση σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες των ανθρώπων μέσα και έξω από το λιμάνι,
- να διερευνήσουν τη ζωή του λιμανιού και να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους του,
- να εντοπίσουν τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και τις συνέπειες τους,
- να συνειδητοποιήσουν το ρόλο του λιμανιού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ανάγκη αειφορικής του διαχείρισης.
Απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.
6. «Παρέα με την κυρία ΜΕΑ»
Το πρόγραμμα αυτό έχει ως θέμα τον καταναλωτισμό και την ανακύκλωση και υλοποιείται στην Λεπτοκαρυά και σε κάποιες περιπτώσεις στον Παλιό Παντελεήμονα.
Στόχοι του είναι οι συμμετέχοντες :
- να αντιληφθούν τις επιπτώσεις που έχουν οι καταναλωτικές μας συνήθειες στο περιβάλλον,
- να συγκρίνουν τις συνήθειες του χθες με αυτές του σήμερα όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων,
- να πληροφορηθούν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης,
- να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων,
- να υιοθετήσουν συμπεριφορές αειφορικής διαχείρισης απορριμμάτων και να διαδώσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης.
Απευθύνεται σε μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.
7. Οικο-ποιήματα
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο κτήριο του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου στον Π. Παντελεήμονα.
Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν τη δυνατότητα του σύγχρονου ανθρώπου να παράγει προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον, να παράγουν οι ίδιοι τέτοια προϊόντα αξιοποιώντας την πείρα της παραδοσιακής κοινωνίας και τη σύγχρονη γνώση, να μυηθούν εντέλει σε έναν πιο αυτάρκη και λιτό τρόπο ζωής.
Περιλαμβάνει τις εξής υποενότητες:
- Παρασκευή και χρήση οικολογικών καθαριστικών και οικολογικών καλλυντικών
- Επεξεργασία μαλλιού – Το παράδειγμα της τσόχας
- Βαφή νημάτων και υφασμάτων με φυσικές βαφές – Ας δημιουργήσουμε…
- Μεσογειακή διατροφή
- Βότανα και αρωματικά φυτά: η θεραπευτική δύναμη της φύσης στον κήπο μας
Απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού (Β,Γ,Δ,Ε,ΣΤ) , Γυμνασίου και Λυκείου.
8. «Ενιπέας το φαράγγι του μύθου και της ζωής»
Χώρος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος είναι το τμήμα του Φαραγγιού του Ενιπέα από τα Πριόνια έως τη Π. Μ. Αγίου Διονυσίου, που αποτελεί και τμήμα του μονοπατιού Ε4.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες:
- να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τη βιοποικιλότητα στο φαράγγι του Ενιπέα και γενικά στον Όλυμπο,
- να προσεγγίσουν ένα κομμάτι του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και βιωματικά να διαμορφώσουν ορθή συμπεριφορά επισκέπτη σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι ο Όλυμπος,
- να μυηθούν στην ορεινή πεζοπορία και τους κανόνες της,
- να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές αειφορικής διαχείρισης του ευαίσθητου και πολύτιμου οικοσυστήματος του μυθικού βουνού,
- να κατανοήσουν την ανάγκη για προστασία του ιδιαίτερου αυτού φυσικού περιβάλλοντος.
Απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού (Ε, ΣΤ), Γυμνασίου και Λυκείου.
9. «Μύθος και φύση στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων»
Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας, άγνωστο για τους περισσότερους, τα Λείβηθρα.
Στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές
- να γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και το αρχαιολογικό του Πάρκο,
- να έρθουν σε επαφή με τα επαγγέλματα του αρχαιολόγου και του συντηρητή αρχαιοτήτων,
- βιωματικά να γνωρίσουν την πλούσια μυθολογία της περιοχής (Ορφέας, Μούσες) και το φυσικό περιβάλλον που την ενέπνευσε,
- να εντοπίσουν τη σχέση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και τις συνέπειες αυτής στη ζωή και τη βιωσιμότητα της αρχαίας πόλης.
Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού & Γυμνασίου.
10. «Περιπλάνηση στη σκιά του Ολύμπου»
Πρόκειται για πολυήμερο πρόγραμμα (διήμερο ή τριήμερο) που προκύπτει από συνδυασμό των άνωθεν προγραμμάτων.
Απευθύνεται σε μαθητές του Δημοτικού (Ε, ΣΤ), Γυμνασίου και Λυκείου.
Όλα τα προγράμματα υλοποιούνται σε φάσεις με στόχο τη γνωριμία, τη θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος, την έρευνα πεδίου και τις εργαστηριακές και δημιουργικές δραστηριότητες. Όλες οι φάσεις πλην της θεωρητικής -εξαρτάται βέβαια από το σε ποιο πρόγραμμα ή υπο-ενότητα συμμετέχει η μαθητική ομάδα- υλοποιούνται σε ομάδες των 10-15 ατόμων από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ ανάλογα με τον αριθμό της μαθητικής ομάδας.
Επιπρόσθετα για τις σχολικές ομάδες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν απλή επίσκεψη ενημέρωσης στο ΚΠΕ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα πληροφόρησης που διαρκεί μιάμιση περίπου ώρα.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ…
Το ΚΕΠΕΑ Ανατολικού Ολύμπου έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες για εκπαιδευτικούς της Πιερίας και γενικότερα όλης της Ελλάδας στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. που συντονίζουν άλλα ΚΕΠΕΑ αλλά και με διάφορα άλλα θέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τα 5 τελευταία χρόνια…:
- «Εθνικά Θεµατικά ∆ίκτυα Π.Ε. : Χρήσιµος θεσµός – υποστηρικτική δοµή για τα προγράµµατα Π.Ε.»
- «Μύθος και Φύση στον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων».
- «Σχεδιάζω, δημιουργώ και μοιράζομαι προγράμματα , δράσεις και καλές πρακτικές»
- «Ενεργοποιούμαι, σχεδιάζω και δρω για το περιβάλλον»
- «Βότανα : πεδίο για εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης»
- «Αειφορική διαχείριση φαρμακευτικών φυτών στο χθες και στο σήμερα: γνώση και ορθή χρήση μιας πολιτισμικής κληρονομιάς»
- «Δρω για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, συμβάλλω στη βιώσιμη ανάπτυξη»
- «Προσεγγίζοντας τα πετρογέφυρα της Πιερίας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο»
- «Το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 Όλυμπο»
- «Γνωριμία με το εκπαιδευτικό orienteering και η εφαρμογή του στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου»
- «Διδάσκω αεί διδασκόμενος: ΔΑsos».
- «Όλυμπος. Καταφύγιο άγριας πανίδας και πεδίο εκπαίδευσης για την Αειφορία»,
- «Από τα δάση των βουνών στα δάση των λιμνών: πεδία εκπαίδευσης για την αειφορία»
κ.α..
Επιπρόσθετα να πούμε ότι τα τελευταία αυτά χρόνια η Π.Ο. του ΚΕΠΕαΑνατολικού Ολύμπου συμμετείχε με εισηγήσεις της σε επιμορφωτικές δράσεις άλλων κεπεα και του ΣΕΕ για την Αειφορία.
ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Ακόμη ημερίδες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και με τη συμμετοχή ενηλίκων και που αφορούν στη διαχείριση και ανάπτυξη παραδοσιακών οικισμών και στην ανάπτυξη και ενασχόληση διαφόρων μορφών οικοτεχνίας όπως :
- «Αειφορική Διαχείριση των παραδοσιακών οικισμών. Ήπιες μορφές ανάπτυξης στον οικισμό του Π. Παντελεήμονα ” σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τους τοπικούς συλλόγους,
- «Η Οικοτεχνία στο Χθες και στο Σήμερα- η Οικοτεχνία μέσα από την παρασκευή οικολογικών καλλυντικών και κηραλοιφών στο σπίτι μας» σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους,
- «Η καστανοπαραγωγή στην Νότια Πιερία και προοπτικές ανάπτυξης – προβλήματα φυτοπροστασίας – Ενημέρωση για δασικούς χάρτες» σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.ΕΠ. Π. Παντελεήμονα
- “Οικολογικά καλλυντικά” σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορινού Πιερίας
κ.α.
αποτελούν μέρος του έργου του ΚΠΕ Ανατολικού Ολύμπου.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ… με τη συμμετοχή τόσο μαθητών όσο και τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας
Με οργάνωση του ΚΕΠΕΑ:
- Γιορτές πουλιών στο Πάρκο της Κατερίνης και στο Λιτόχωρο σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου,
- Εκπαιδευτικές δράσεις για τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας ζωής σε σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας,
- Εκπαιδευτικές δράσεις-επισκέψεις σε σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας με αφορμή το θεματικό έτος για την κλιματική αλλαγή: «Μεσογειακή Διατροφή-Οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής-Κλιματική αλλαγή»,
- Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μεσογειακή διατροφή και το οικολογικό αποτύπωμα της διατροφής στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας σε σχολεία της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας,
- Εορτασμοί της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,
- Διαδικτυακές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής,
- Ημέρα καθαρισμού των ακτών στον Πλαταμώνα σε συνεργασία με την Helmera,
- Καστανογιορτή στον Π. Παντελεήμονα σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους,
- Εκπαιδευτικά προγράμματα με τον «Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης»
- Εκπαιδευτικά προγράμματα με συλλόγους γονέων σχολικών μονάδων,
- Ενημερωτικές επισκέψεις σχολικών ομάδων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα
κ.α..
Με συμμετοχή του ΚΕΠΕΑ:
- Γιορτές πουλιών της Ορνιθολογικής Εταιρείας στην Αγαθούπολη και στο Λιτόχωρο Πιερίας,
- Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος του Δήμου Κατερίνης
- Κοινή δράση των ΚΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Σερρών στο πλαίσιο του EcoFestival και Εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,
- Ευρωπαϊκές Hμέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας,
- Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας,
- Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει»,
- Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ),
- Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Παιχνιδιού του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου στη Χαλάστρα Θες/νικης,
- Εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας με συμμετέχοντες από το Ελληνικό Ινστιτούτο Κύπρου
κ.α..
Ανατολικός Όλυμπος 60063
Ελλάδα