Share this:

"/>
Contributors

«Συνδέσου με τη φύση» – Επιμορφωτική εκδήλωση των ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου – Κορδελιού & Βερτίσκου & Κιλκίς

Το ΚΕΠΕΑ Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου σε συνεργασία με το ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ Κιλκίς και τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πρόκειται να οργανώσει επιμορφωτική εκδήλωση.

Η επιμορφωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί στις 16/12/2021 και ώρες 18.00 – 20.00, θα είναι σύγχρονη από απόσταση (webinar) με τίτλο «Συνδέσου με τη φύση».

Σκοπός της επιμορφωτικής εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν αξιόλογα εργαλεία σύνδεσης της σχολικής κοινότητας με έγκυρη πληροφόρηση για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και εργαλεία παρατήρησης της φύσης που προσφέρονται για εκπαιδευτική αξιοποίηση.

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

  1. Παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας “Visit Greek Nature, εξερευνήστε τη φύση της Ελλάδας” που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας, από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ) με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Εισηγήτρια: κ. Μαρία Κατσακιώρη, ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ.

Η ιστοσελίδα Visit Greek Nature παρουσιάζει το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, προβάλλει το αλληλένδετο της φύσης με τα τεκμήρια του πολιτισμού, με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητά τους ως τουριστικών προορισμών υψηλής και πολυσήμαντης αξίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, περιλαμβάνει χρήσιμες γενικές πληροφορίες για τις περιοχές της χώρας που προστατεύονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρουσιάζει τους φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διαχείρισή τους, παρέχει έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, συγκεντρώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βασίζεται σε διαδραστικούς χάρτες που παρουσιάζουν, σε επίπεδο χώρας και ανά προστατευόμενη περιοχή, την πλειονότητα των υποδομών, των χώρων και των θέσεων ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.

  1. Παρουσίαση της πλατφόρμας iNaturalist Greece, ενός εργαλείου για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, ενημέρωση για το πώς μπορούμε να τη αξιοποιήσουμε και για τα οφέλη της χρήσης του. Εισηγητής: εκπρόσωπος iSea Διαχειριστής της πλατφόρμας για την Ελλάδα.

Η πλατφόρμα iNaturalist, είναι μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές παγκοσμίως  που αφορούν τη φύση και την επιστήμη των πολιτών. Έχει δημιουργηθεί από τους California Academy of Sciences και το National Geographic Society. Το iNaturalistGR, μέλος του παγκόσμιου δικτύου iNaturalist, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε παρατηρήσεις φυτών ή ζώων που συναντάμε στην Ελλάδα αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη, να τα ταυτοποιούμε, να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτά, να διατηρήσουμε το δικό μας αρχείο με παρατηρήσεις αλλά και να τις μοιραστούμε μαζί με άλλους φυσιολάτρες! Κάθε παρατήρηση που αναρτάται, επικυρώνεται από την κοινότητα χρηστών του iNaturalist, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτά δεδομένα μεγάλης αξίας για την μελέτη της βιοποικιλότητας.

  1. Συνδέσου με τη φύση. Εκπαιδευτική αξιοποίηση των εργαλείων που παρουσιάστηκαν από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η ενεργοποίηση των μαθητών μέσα από την παρατήρηση της φύσης. Εισηγητές: Α. Δαρδιώτη (Υπ. ΠΕ ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης), Χ. Αθανασίου (ΚΠΕ Ελ Κορδελιού, Η. Βρυώνης (ΚΠΕ Κιλκίς), Χ. Τσαλίκη (Υπ. ΠΕ ΔΠΕ Αν. Θεσ/νίκης), Β. Ιππέκη (Υπ. ΠΕ ΔΠΕ Δυτ. Θεσ/νικης).
  2. Συζήτηση – ερωτήσεις των συμμετεχόντων

Ο τρόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου (σύγχρονο από απόσταση) μέσω διαδικτύου επιλέχθηκε λόγω των τρεχουσών συνθηκών της πανδημίας του COVID-19 αλλά και για να δώσει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν με ασφάλεια το σεμινάριο, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Η πλατφόρμα υλοποίησης του σεμιναρίου είναι το Webex.

Στο σεμινάριο θα μπορούν να κάνουν αίτηση συμμετοχής:

  • Εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς.
  • Εκπαιδευτικοί ΚΠΕ και Υπεύθυνοι ΠΕ/ΣΔ της χώρας

Η επιμορφωτική δράση διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με μεγάλη επιτυχία, με εξαιρετικές εισηγήσεις και με πάνω από 420 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η επιμορφωτική εκδήλωση “Συνδέσου με τη Φύση!” που διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα από τα ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και ΚΠΕ Κιλκίς και τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις εισηγήτριες κ. Μ. Κατσακιώρη από το ΜΓΦΙ/ΕΚΒΥ που παρουσίασε το “Visit Greek Nature Εξερευνήστε τη φύση της Ελλάδας” και την κ. Δ. Κατσάδα Dimitra Katsada από το iSea που παρουσίασε το iNaturalist Greece. Ευχαριστούμε επίσης τους συνδιοργανωτές για την καλή συνεργασία για άλλη μία φορά.

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου.

Visit Greek Nature, εξερευνήστε τη φύση της Ελλάδας. Παρουσίαση της ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ). Εισηγήτρια: Μαρία Κατσακιώρη, ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ.

iNaturalist Greece. Παρουσίαση της πλατφόρμας για τη συλλογή δεδομένων βιοποικιλότητας στην Ελλάδα και ενημέρωση για το πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε καθώς και για τα οφέλη της χρήσης του. Εισηγήτρια: Δήμητρα Κατσάδα, εκπρόσωπος iSea Διαχειριστής της πλατφόρμας για την Ελλάδα.

Συνδέσου με τη φύση! Παρουσίαση για την αξία της παρατήρησης της φύσης και τη σύνδεση με αυτή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση καθώς και για την παιδαγωγική αξιοποίηση των εργαλείων που παρουσιάστηκαν. Εισηγητές: Α. Δαρδιώτη (Υπ. ΠΕ ΔΔΕ Αν. Θεσ/νίκης), Η. Βρυώνης (ΚΠΕ Κιλκίς), Χ. Αθανασίου (ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού), Χ. Τσαλίκη (Υπ. ΠΕ ΔΠΕ Αν. Θεσ/νίκης), Β. Ιππέκη (Υπ. ΠΕ ΔΠΕ Δυτ. Θεσ/νικης).