Share this:

"/>
Contributors

“Σπόροι και Καρποί. Με τον Σιταράκη στου μύλου το δρομάκι” – ΚΕΠΕΑ Βελβεντού

Το ΚΠΕ Βελβεντού πρόκειται να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Σπόροι και Καρποί. Με τον Σιταράκη στου μύλου το δρομάκι”, 15 Δεκεμβρίου, φιλοξενώντας το 1ο Νηπιαγωγείο Βελβεντού.

Ημερήσιο πρόγραμμα για μαθητές νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων Δημοτικού.
Oι έννοιες άνθρωπος, σπόρος, κατάλληλες συνθήκες βλάστησης, συγκομιδή, άλεση, υδροκίνηση, διατροφή, συνεργάζονται με τον καλύτερο τρόπο ώστε η εμπειρία των μικρών μαθητών να είναι χρήσιμη για την διατροφή τους και το περιβάλλον.

«Με το σπόρο Σιταράκη στου μύλου το δρομάκι?»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ

Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι, από την παλαιολιθική εποχή ακόμα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν σπόρους δημητριακών για να τραφούν. Είδη δημητριακών, εργαλεία, μέθοδοι καλλιέργειας, άλευρα, ψωμιά, συνόδευαν την πορεία των ανθρώπων στη γη και την ιστορία, αποδεικνύοντας τη σημαντική θέση που κατέχουν στη διατροφική πυραμίδα. Από τους καβουρντισμένους σπόρους, τους αλεσμένους με χειρόμυλους  και το άνοστο ψωμί της προϊστορίας, οι περιπέτειες του άρτου ήταν πολλές μέχρι να πάρει τη σημερινή του μορφή.

Στη χώρα μας εκτός από βασικό είδος διατροφής, κατέχει ξεχωριστή θέση στη θρησκεία, στη λαογραφία και την παράδοσή μας.

Στα κριτήρια επιλογής θέματος μπορούμε να συνοψίσουμε και τα εξής:

  •                Διαμόρφωση διατροφικών συμπεριφορών. Αποβλέπουμε στη δημιουργία ενημερωμένων πολιτών με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες.
  •               Προβληματισμοί και γνώσεις των συνθηκών παραγωγής πρωτογενών αγαθών, μεταποίησης και κατανάλωσής τους.

Μέχρι και σήμερα δημητριακά και ψωμί αποτελούν σημαντικό κομμάτι της καθημερινής διατροφής των ανθρώπων προσφέροντάς τους βασικά θρεπτικά συστατικά.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

*σύμφωνα με το ΔΕΠΠΣ του Νηπιαγωγείου

  • Να ανακαλύψουν πως τα δημητριακά παράγουν σπόρους, πως οι σπόροι γίνονται φυτά και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάπτυξη τους.
  • Να αντιληφθούν την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου (εποχικές δραστηριότητες των ανθρώπων και εξάρτησή τους από τον καιρό).
  • Να γνωρίσουν τα στάδια παραγωγής του ψωμιού και να μάθουν να τα ονομάζουν καθώς και διαφορετικά επαγγέλματα κατά τη διαδικασία παραγωγής προϊόντων.
  • Να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα μηχανών στη ζωή μας, να πειραματιστούν και να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές στη χρήση εργαλείων στην παραγωγή των δημητριακών προϊόντων.
  • Να διαβάσουν απλά σύμβολα, σχεδιαγράμματα και χάρτες.
  • Να αντιληφθούν την κινητήρια δύναμη του νερού.
  • Να αντιληφθούν πως τα δημητριακά και το ψωμί  είναι απαραίτητα σε κάθε γεύμα   διασφαλίζοντάς μας δυνατό σώμα και πνεύμα.

The event is finished.

Date

Dec 15 2021
Expired!

Time

All Day

Πρόσφατα άρθρα

Categories

Επικοινωνία

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : 2131314659
OIKONOMIKOI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ : 2131314656
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : 2131314655 2131314651, 2131314626, 2131314666

Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα

kpe@inedivim.gr