Share this:

"/>
Contributors

Εκπαιδευτική ημερίδα “Επανασχεδιάζω το σχολείο μου – Δημιουργώ υγιή οικοσυστήματα” – ΚΠΕ Μεσολογγίου

Με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε το 1972 την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Τη φετινή χρονιά το θέμα-σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι: «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore) και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Η ημέρα Περιβάλλοντος 2021, θα αποτελέσει και την απαρχή της διεθνούς δεκαετίας δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών (UN), μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.
Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωση του είδους μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας. Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και ερχόμαστε σε αρμονία με τη φύση.

Συνεπώς, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος γενικότερα, αλλά και για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων προβάλλουν ως άμεση προτεραιότητα για την προώθηση θετικών αλλαγών στην πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της υλοποίησης δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σύμφωνα με το υπ. Αριθμ. Πρωτ.: Φ13/59267/Δ7/26-05-2021 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου σχεδίασε και δημιούργησε την εκπαιδευτική δράση με θέμα

«Επανασχεδιάζω το σχολείο μου – δημιουργώ υγιή οικοσυστήματα» για τους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Η εκπαιδευτική δράση περιλαμβάνει τη διάχυση εκπαιδευτικού υλικού και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εφαρμόσουν με τους μαθητές τους είτε δια ζώσης (ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.) είτε εξ αποστάσεως, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Μεσολογγίου.

Το θεωρητικό πλαίσιο των προτεινόμενων δραστηριοτήτων συγκλίνει και αναδεικνύει την ανάγκη:
 προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημικών υπηρεσιών
 αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής
 προστασίας των οικοσυστημάτων και των ειδών
 προστασίας των τοπικών οικοσυστημάτων και απειλούμενων ειδών
 υποστήριξης και ενίσχυσης της τροφικής αλυσίδας
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο εκπαιδευτικό υλικό προτείνονται για τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τις προσαρμόσουν σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχολείου τους.

 

Οι θεματικές της δράσης εστιάζουν:
 στην ανάδειξη της αξίας των οικοσυστημάτων
 στην παρατήρηση και τον προβληματισμό των μαθητών γύρω από τον κτηριακό χαρακτήρα και τη γενικότερη εικόνα του σχολείου τους ως δομημένο περιβάλλον
 στην ανάγκη επανασχεδιασμού των σχολικών συγκροτημάτων, καθώς και παρεμβάσεων με όρους βιοκλιματικού σχεδιασμού και αποκατάστασής τους ώστε να λειτουργούν ως οικοσυστήματα που υποστηρίζουν πολλές μορφές ζωής και όχι μόνο τον άνθρωπο
 στην ανάγκη άμεσης αντικατάστασης των ενεργοβόρων πηγών και μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες, καθώς και στην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης ανανεώσιμων φυσικών πόρων
 στη σύνδεση των μαθητών με φυσικές διεργασίες, φυσικά στοιχεία, οικοσυστημικές υπηρεσίες και φυσικά περιβάλλοντα
 στην ανάδειξη της ανάγκης άμεσης προσαρμογής μας στην κλιματική κρίση και της λήψης πρωτοβουλιών άμεσα για την αντιμετώπισή της

 

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση θα πρέπει:
 να υλοποιήσουν τουλάχιστον μία εκπαιδευτική δραστηριότητα στο τμήμα/τάξη ή στα τμήματα/τάξεις τους, οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας μέχρι την Τρίτη 08/06/2021 και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας μέχρι την Παρασκευή 11/06/2021.
 να δηλώσουν άμεσα τη συμμετοχή τους στη δράση, συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στο σύνδεσμο:
https://forms.gle/hU2Hr9wZYNr32FbMA
 να αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή στο ΚΠΕ Μεσολογγίου υλικό από την υλοποίηση της δράσης (φωτογραφίες, πίνακες, σχέδια, ζωγραφικά έργα, κείμενα-επιστολές κ.ά.), οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας μέχρι την Τετάρτη 09/06/2021 και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας μέχρι τη Δευτέρα 14/06/2021.
 Να αποστείλουν μέχρι τις 09/06/2021 οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και μέχρι τις 11/06/2021 οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας κατάσταση με τα στοιχεία των εκπαιδευτικών (Ονοματεπώνυμο, ειδικότητα) και των μαθητών/μαθητριών (ονοματεπώνυμο, τάξη, τμήμα και φύλο) ώστε να εκδοθεί ηλεκτρονικά αναμνηστικό συμμετοχής των μαθητών στη δράση και βεβαιώσεις συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς.
Το ΚΠΕ Μεσολογγίου θα ενσωματώσει το ψηφιακό υλικό όλων των σχολείων σε ένα ενιαίο αρχείο, το οποίο θα προβάλει και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

The event is finished.

Date

Jun 05 2021
Expired!

Time

All Day

Organizer

ΚΠΕ Μεσολογγίου

Πρόσφατα άρθρα

Categories

Επικοινωνία

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : 2131314659
OIKONOMIKOI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ : 2131314656
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : 2131314655 2131314651, 2131314626, 2131314666

Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα

kpe@inedivim.gr