Share this:

"/>
Contributors

“Οι μνήμες Βιομηχανικής Κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας” – Διήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας

Tο ΚΕΠΕΑ Δραπετσώνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και της ενδυνάμωσης στο έργο τους και τις Δ/νσεις Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης Πειραιά και Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας, πρόκειται  να υλοποιήσουν Επιμορφωτικό Σεμινάριο συνολικής διάρκειας 8 διδακτικών ωρών, με θέμα:

«Οι μνήμες της βιομηχανικής κληρονομιάς συναντούν την Επιστήμη των Πολιτών στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας».

Η έναρξη του σεμιναρίου, θα γίνει την Παρασκευή 20 Μαΐου μέσω Webex σε σύνδεσμο που θα σταλεί στους συμμετέχοντες, ενώ το Σάββατο 21 Μαΐου το σεμινάριο θα υλοποιηθεί δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ και στον πρώην βιομηχανικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας.
Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνεργασία με:
Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΕργΠΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μ. Δασκολιά και Διευθύντρια του ΕργΠΕ.

Οι στόχοι του σεμιναρίου:

Ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την Επιστήμη των Πολιτών, τα Παρατηρητήρια Πολιτών του Έργου Cos4Cloud και τη σύνδεσή τους με την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία.
Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Δραπετσώνας: «Ιχνηλατώντας τις αλλαγές ενός τόπου στον χρόνο και τον χώρο: οι αλλαγές στις χρήσεις, τις αξίες και τις αντιλήψεις» το οποίο εστιάζει στην εκβιομηχάνιση των αρχών του 20ού αιώνα, την τοπική ιστορία με έμφαση στο Εργοστάσιο Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας, από την έλευση των προσφύγων του 1922 έως τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, όταν η περιβαλλοντική επιβάρυνση έγινε κοινωνικό ζήτημα και η διαχείριση του πρώην βιομηχανικού χώρου μείζον ζήτημα της τοπικής κοινωνίας.
Ανάδειξη των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων στην προσέγγιση της τοπικής ιστορίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς.
Γνωριμία των συμμετεχόντων με τον πρώην βιομηχανικό χώρο του Εργοστασίου Λιπασμάτωνως πεδίου ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την αειφορία,μέσα από τη μελέτη πεδίου και την αξιοποίηση των εργαλείων Plantnet και Odour Collect.

Ο πρώην βιομηχανικός χώρος του Εργοστασίου Λιπασμάτων και Χημικών Ουσιών της Δραπετσώνας, δεν αποτελεί μόνο ορόσημο μνήμης για την πρόσφατη βιομηχανική κληρονομιά, αλλά και ένα πεδίο διεκδικήσεων από τη μεταπολίτευση και μετά για ποιότητα ζωής και διασφάλισης των αξιών των ελεύθερων κοινόχρηστων δημόσιων χώρων.

Ένα μέρος του χώρου έχει αποδοθεί από το 2015 στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας στον οποίο οφείλεται η ανάπλαση του χώρου το 2019. Συγχρόνως όμως και μετά από μια μεγάλη περίοδο αποβιομηχάνισης, έχει επιστρέψει στη Δραπετσώνα η βαριά βιομηχανική δραστηριότητα με τις δεξαμενές επεξεργασίας ορυκτελαίων δίπλα στον χώρο της ανάπλασης, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες αποφυγής της θαλάσσιας ρύπανσης, αλλά δυσμενείς επιπτώσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να αξιοποιηθεί στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τόσο στη θεματική ενότητα Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, όσο και στη θεματική ενότητα Φροντίζω το περιβάλλον, ενισχύοντας τις δεξιότητες των μαθητών/τριών Συνεργασία, Επικοινωνία, Κριτική Σκέψη και Δημιουργικότητα.

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί των ανωτέρω Διευθύνσεων, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακολούθησης του Σεμιναρίου, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική Φόρμα συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 και ώρα 12.00

Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη μελέτη πεδίου στις 21 Μαΐου 2022 θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων δε θα υπερβαίνει τους 85.

Έγγραφο της Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας

The event is finished.

Date

May 20 - 21 2022
Expired!

Time

All Day

Πρόσφατα άρθρα

Categories

Επικοινωνία

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : 2131314659
OIKONOMIKOI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ : 2131314656
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : 2131314655 2131314651, 2131314626, 2131314666

Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα

kpe@inedivim.gr