
“Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ, Η ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ” – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας
14/12/21: Το ΚΠΕ Φιλιππιάδας πρόκειται να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα “Ο ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ, Η ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ”, φιλοξενώντας το Γυμνάσιο ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ
Ένα πρόγραμμα για την ενέργεια
Tα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν την βιωσιμότητα του πλανήτη, όπως η κλιματική αλλαγή, η όξινη βροχή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ.λ.π., αποδίδονται ως επί το πλείστον, στο ισχύον παραγωγικό μοντέλο του δυτικού κόσμου, στη σχέση ανθρώπου – φύσης που διαχρονικά έχει επικρατήσει καθώς και στη μη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ανανεώσιμες ή ήπιες μορφές ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτηρίζονται οι μορφές ενέργειας, τις οποίες η φύση ανανεώνει συνεχώς, δεν εξαντλούνται, αποδίδουν ενέργεια σε βάθος χρόνου και επαρκούν για τις ανάγκες του πλανήτη. Είναι “καθαρές” μορφές ενέργειας, φιλικές στο περιβάλλον, δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα.
Μη ανανεώσιμες πηγές χαρακτηρίζονται οι πηγές οι οποίες δεν αναπληρώνονται ή αναπληρώνονται εξαιρετικά αργά, συναντώνται σε συγκεκριμένες ποσότητες και κάποια στιγμή θα εξαντληθούν. Τέτοιες μορφές είναι το πετρέλαιο, ο άνθρακας, ο λιγνίτης, το φυσικό αέριο αλλιώς γνωστά και ως ορυκτά καύσιμα.
Το θέμα «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» επιλέχθηκε γιατί στο ΚΠΕ ή σε κοντινή απόσταση στο ΚΠΕ έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε αρκετές από τις Α.Π.Ε.
Στους χώρους του ΚΠΕ έχουν οργανωθεί εργαστήρια όπου μελετώνται: Λειτουργία φωτοβολταικού, λειτουργία ανεμογεννήτριας, ηλεκτρομαγνητισμός (πειράματα με πηνία και μαγνήτες)
. Σε κοντινή απόσταση από το ΚΠΕ συναντούμε τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Λούρου όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την μετατροπή της κινητικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική.
. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το νερόμυλο στο χωριό Άγιος Γεώργιος και να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας και τη χρήση του.
. Στο χώρο του ΚΠΕ υπάρχει σταθερή ανεμογεννήτρια και φωτοβολταικό πάνελ που παράγει ηλεκτρισμό με την βοήθεια του ανέμου (αιολική ενέργεια) και του ήλιου (ηλιακή ενέργεια) αντίστοιχα
. Κατά την επίσκεψή μας στα ιαματικά λουτρά Χανόπουλου μπορούμε να μελετήσουμε μία από τις χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας (γεωθερμική ενέργεια- θερμαλισμός)
ΣΤΟΧΟΙ:
- Να κατανοήσουν οι μαθητές όρους όπως ενέργεια, ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας, φαινόμενο του θερμοκηπίου, όξινη βροχή, κλιματική αλλαγή κ.ά.
- Να αντιληφθούν ότι η χρήση μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγεί σε ενεργειακή κρίση και σε ρύπανση του περιβάλλοντος.
- Να αναγνωρίσουν τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και πολλές από τις εφαρμογές των ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας.
- Να κατανοήσουν ότι το πρώτο βήμα στη λύση του ενεργειακού προβλήματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και το δεύτερο βήμα η χρηση των βέλτιστων για κάθε περιοχή ΑΠΕ.
- Να αναπτύξουν το αίσθημα της προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
- Να γνωρίσουν έννοιες όπως κλιματική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.
- Να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη συμμετοχή, ανάληψη πρωτοβουλιών και δράση με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.