Share this:

"/>
Contributors

«Άμπελος… Ελλ-Οίνων αγαθόν» – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ Σικυωνιών

To ΚΕΠΕΑ Σικυωνιών διοργανώνει το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άμπελος… Ελλ-Οίνων αγαθόν», στις 25/2/22, φιλοξενώντας το 2ο Γενικό Λύκειο ΚΙΑΤΟΥ.

Το αμπέλι είναι από τα πιο αρχαία φυτά τα οποία καλλιεργεί ο άνθρωπος και για τόπο
μας είναι βασική, διαδεδομένη και αγαπημένη καλλιέργεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Έχουν γραφεί και λεχθεί πάρα πολλά για τις ευεργετικές ιδιότητες και την αξία που έχουν για
τον άνθρωπο το σταφύλι, το κρασί και η σταφίδα, ως τροφή, ως μέσο θεραπείας και ως
δυναμωτικό του οργανισμού.

Είναι καταγεγραμμένο ότι ανάμεσα σ’ όλους τους λαούς του κόσμου πρώτα οι Έλληνες
και ύστερα οι Ρωμαίοι θεωρούνται ως οι πιο ειδικευμένοι αμπελοκαλλιεργητές και
οινοπαραγωγοί. Μυθολογία, ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, ήθη και έθιμα, συνήθειες
διατροφής, εμπόριο, ιατρική, ακόμη και η θρησκεία, φέρουν τη σφραγίδα του αμπελιού. Η
σταφίδα είναι το αποξηραμένο σταφύλι και οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ηρόδοτος, ο
Πλάτωνας και Αριστοτέλης αναφέρονται συχνά σε αυτήν.
Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες που περιβάλλουν την λεκάνη τη Μεσογείου, είναι
μια χώρα με ιδιαίτερα πλούσια αμπελοοινική παράδοση. Ο αμπελοοινικός τομέας, ως κλάδος
της γεωργικής οικονομίας, είναι δυναμικό κομμάτι της παραγωγής της από την αρχαιότητα, στις
περιοχές που οι ευνοϊκές εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες επέτρεψαν την ευρεία
διάδοση της καλλιέργειας του αμπελιού. Οι Έλληνες θεώρησαν την άμπελο αναπόσπαστο
κομμάτι της ζωής τους και ενέταξαν τα προϊόντα της (τον οίνο) στην καθημερινότητά τους.
Από την αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο και από την Τουρκοκρατία μέχρι τους νεώτερους
χρόνους, το κρασί συνοδεύει τους κατοίκους του τόπου μας σε κάθε στιγμή της ζωής τους.

Βέβαια, το κρασί δεν είναι συνδεδεμένο μόνο με τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, αλλά
και με τη θρησκευτική και τη λαϊκή παράδοση, με την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και με την
οικονομική ευημερία μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης των παραγώγων της αμπέλου μέχρι
σήμερα.

«… Και από των υπωρειών τού Ακροκορίνθου η θέα αύτη είναι μαγική, αι δε άμπελοι
παρέχουσι τοις αγροίς, γονιμότητα και δρόσον…», γράφει ο Γάλλος περιηγητής, Σατωβριάνδος,
στο οδοιπορικό του για την Κορινθία το 1860.
Η έδρα του Κέντρου μας βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία και γειτονεύει με τη Νεμέα και με
περιοχές της πεδινής και της ορεινής Κορινθίας, οι οποίες παράγουν προϊόντα με υψηλή διεθνή
αναγνώριση, όπως είναι:
 -η παγκοσμίου φήμης ποικιλία οίνου «Αγιωργίτικο», που έχει Προστατευόμενη
Ονομασία Προέλευσης, και Γεωγραφικής Ένδειξης
 -η υψηλής διατροφικής αξίας κορινθιακή σταφίδα, η σουλτανίνα, καθώς και άλλες
ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών, που παράγονται με τους κανονισμούς και τις
προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ασφαλή προϊόντα υψηλής ποιότητας,
που εμπιστεύονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές.

Τα παραπάνω προϊόντα αποτελούν μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα που
συμβάλλει στη διαχρονική οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, με όλες τις θετικές επιδράσεις
που προκύπτουν από αυτήν (δεν αγνοούμε βέβαια και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την
εντατική καλλιέργεια και τα απόβλητα που δημιουργούνται).
Εξάλλου η καλλιέργεια της σταφίδας συνδέεται άμεσα με την ιστορία της Κορινθίας, αφού
είναι γνωστό ότι ήταν το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν κατά το 19ο
αιώνα και ότι η παρακμή
του εμπορίου της (σταφιδικό ζήτημα) οδήγησε στη μετανάστευση στην Αμερική στις αρχές του
20ου
Σε πολλές πόλεις υπάρχουν ακόμα τα παλιά κτίρια του ΑΣΟ.
Επομένως, την ενασχόληση με την αμπελοκαλλιέργεια δεν πρέπει να την δούμε μόνο από
την οικονομική της διάσταση, αλλά και από κοινωνική και πολιτιστική σκοπιά.

Η ενθάρρυνση της στροφής της νεολαίας στον πρωτογενή τομέα, μετά τα αδιέξοδα που
δημιούργησε η οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, είναι επίσης στις προθέσεις του
δικτύου.
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι
ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.» Οδυσσέας Ελύτης

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Βασικός σκοπός της λειτουργίας του Δικτύου είναι η δυνατότητα επαφής, διαλόγου,
ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών ανάμεσα σε σχολικές ομάδες της Ελλάδας ή και άλλων χωρών,
στους συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικούς, πολίτες, εκπροσώπους παραγωγικών φορέων,
εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ.τ.λ. και μέσα από αυτήν, η διαμόρφωση «περιβαλλοντικά υπεύθυνων
πολιτών» και «περιβαλλοντικά υπεύθυνων κοινωνικών ομάδων».
Επίσης εκτιμούμε ότι μέσα από το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Άμπελος… Ελλ-Οίνων αγαθόν»
θα προβληθεί η συμβολή της αμπελοκαλλιέργειας στην κοινωνική και οικονομική ζωή των
αμπελοπαραγωγικών χωρών (περιοχών) και θα αναδειχθεί η συμβολή του αμπελιού και των
προϊόντων του στη μυθολογία, στον αρχαίο πολιτισμό, στη λαϊκή παράδοση, στη θρησκεία, στην
ιστορία, στην τέχνη, στη γαστρονομία, στην υγεία και στον τουρισμό.
Πέρα από την ανάδειξη των σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας του αμπελιού και της
οινοποίησης του σταφυλιού, μελετώντας τη χρήση «Πράσινων πρακτικών» που μπορούν να
εφαρμοστούν, θα γίνει επίσης κατανοητή η σημασία της αειφορικής αμπελοκαλλιέργειας στη
διατήρηση του οικοσυστήματος του αμπελώνα και στη δημιουργία ενός ισορροπημένου
περιβάλλοντος, ώστε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους να είναι ευεργετικά για τον
άνθρωπο και ταυτόχρονα φιλικά για το περιβάλλον.
Ακόμα σκοπός του Δικτύου είναι, γνωρίζοντας οι μαθητές τα βασικά και τα ιδιαίτερα
στοιχεία του τόπου τους, να συνδεθούν περισσότερο μαζί του και να θελήσουν με την παρουσία
τους σε αυτόν και την ενεργή τους δραστηριότητα, τόσο ως πολίτες όσο και ως μελλοντικοί
επαγγελματίες, να συμβάλουν στη γενικότερη ανάπτυξή του.

The event is finished.

Date

Feb 25 2022
Expired!

Time

All Day

Πρόσφατα άρθρα

Categories

Επικοινωνία

ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ : 2131314659
OIKONOMIKOI ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ : 2131314656
ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : 2131314655 2131314651, 2131314626, 2131314666

Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, 111 43 Αθήνα

kpe@inedivim.gr