Το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β Κύκλος)» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει 2 επιμορφωτικές βιωματικές ημερίδες με τίτλο «Wild Pedagogies στο Μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας», το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 και ώρες 10:00 – 18.00 και την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, και ώρες 10:00 – 18:00.
Φιλοσοφία και στόχοι: Το κίνημα Wild Pedagogies, ως ένα σύγχρονο παιδαγωγικό ρεύμα, είναι μια φιλοσοφία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (που αφορά στο σύνολο της εκπαίδευσης) προκειμένου αυτή να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα της εποχής που διανύει η ανθρωπότητα, εποχή την οποία σύγχρονοι στοχαστές ονομάζουν «Ανθρωπόκαινο», τονίζοντας την έντονη παρέμβαση του ανθρώπου στον φυσικό κόσμο. Στηρίζεται σε αρχές οικοκεντρικής παιδαγωγικής, όπου η φύση είναι συν-διδάσκουσα, και όπου χρειάζεται να αναθεωρηθεί ο τρόπος που ο άνθρωπος σχετίζεται με το «πέρα-από-το-ανθρώπινο». Παράλληλα πρεσβεύει ότι η μάθηση είναι διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος, ο χρόνος είναι καταλυτικός παράγοντας, και η παιδεία οφείλει να είναι μεταμορφωτική διαδικασία.
Το ΚΕΠΕΑ Φιλίππων, ως φορέας επιμόρφωσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, αλλά και διάδοσης της καινοτομίας στο χώρο της εκπαίδευσης, έχει ως σκοπό να επιμορφώσει και ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς μέσα από βιωματική προσέγγιση αλλά και θεωρητική διερεύνηση επάνω στη σύγχρονη αυτή φιλοσοφία Wild Pedagogies. Στόχοι της ημερίδας είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί καλύτερα τί πρεσβεύει αυτό το κίνημα, να αποκομίσουν νέες πρακτικές για εφαρμογή στα δικά τους παιδαγωγικά πλαίσια και να συνεισφέρουν με δικές τους πρακτικές στον διάλογο που ελπίζουμε πως θα δημιουργηθεί. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα παιδαγωγών που θα μοιράζονται σκέψεις, πρακτικές και προβληματισμούς, και ενδεχομένως να συνεισφέρουν στην περαιτέρω διάχυση της φιλοσοφίας και πράξης Wild Pedagogies.
Η επιμορφωτική δράση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των 2 βαθμίδων, που υπηρετούν στα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ. Κατόπιν διαπίστωσης αυξημένου ενδιαφέροντος από πλευράς εκπαιδευτικών αποφασίστηκε να επαναληφθεί σε δύο συνεχόμενες ημέρες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η δράση θα διεξαχθεί εξολοκλήρου σε φυσικό περιβάλλον.
Πρόγραμμα ημερίδας:
10:00 – 11:00 | Διάσχιση μονοπατιού και γνωριμία με το τοπίο, μετάβαση στον παλιό νερόμυλο |
11:00 – 12:00 | Γνωριμία συμμετεχόντων, συνοπτική εισήγηση των αρχών του ρεύματος Wild Pedagogies και συζήτηση επάνω στη θεωρία |
12:00 – 14:00 | Διερεύνηση ασκήσεων ενεργοποίησης αισθήσεων και συναισθητικής γνωριμίας με το τοπίο |
14:00 – 15:30 | Διάλειμμα για φαγητό (οι συμμετέχοντες φέρνουν δικό τους σνακ) και αναστοχασμός στις δράσεις |
15:30 – 17:00 | Αξιοποίηση θεατροπαιδαγωγικών και μουσικοκινητικών εργαλείων για βαθύτερη σύνδεση με το «πέρα-από-το-ανθρώπινο». |
17:00 – 18:00 | Συζήτηση – Αναστοχασμός – σύνδεση με τη θεωρία – Αξιολόγηση του προγράμματος |