Contributors

ΚΕΠΕΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Σύρου Ερμούπολης. Η έπαυλη Τσιροπινά αυτή τη φορά στολίστηκε για να υποδεχτεί, πέρα από τις αρχές του τόπου, – παρευρέθησαν  ο καθολικός επίσκοπος της επισκοπής Σύρου π. Πέτρος, ο π. Χριστοφόρος ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κος Λειβαδάρας, ο Βουλευτής του Σύριζα, κος Νίκος Συρμαλένιος, ο αντιπεριφερειάρχης κος Λεονταρίτης- την εκπαιδευτική κοινότητα και τους φίλους του ΚΕΠΕΑ που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν τη νέα προσπάθεια.

O προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Χρήστος Κόλλιας παρουσίασε τη φιλοσοφία και τα προγράμματα του Κέντρου για τη νέα σχολική χρονιά. Σε γενικές γραμμές επέμεινε ότι τα κέντρα εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία είναι σχολεία και όχι διοικητικές υπηρεσίες και ότι μπορεί να γίνουν κέντρα συνάντησης της τοπικής κοινωνίας, κέντρα διεκδίκησης, κέντρα συνεργασίας των νησιωτών πάνω σε οικολογικά ζητήματα, κέντρα συνεργασίας και τέλος κέντρα «διασκέδασης». Οι μαθητές μαθαίνουν μόνο όταν νιώθουν όμορφα τόνισε. Κατόπιν παρουσιάστηκαν τα νέα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης.

 1. Η ζωή μας κύκλους κάνει/ πρακτικές και πολιτικές κυκλικής οικονομίας και εφαρμογές της στη σχολική ζωή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, καινοτόμες ιδέες.
 2. Το μικρό είναι όμορφο/ ο μικρόκοσμος των Κυκλάδων, ο έρωτας λουλουδιών και εντόμων, η σημασία της βιοποικιλότητας και της επικονίασης.
 3. Πετρώματα κι αρώματα/ γνωριμία με την Απάνω Μεριά της Σύρου, τους γεωλογικούς σχηματισμούς αλλά και τα προϊόντα της, τα χόρτα της, τους καρπούς της, τα ζωντανά της
 4. Γυάρος, καταφύγιο άγριας ζωής τότε και τώρα/ ένα ταξίδι στο χρόνο που θα συνδυάζει την αγριότητα που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με την ηρεμία της άγριας φυσικής ζωής και την ανάγκη να διατηρηθεί όπως είναι.
 5. Οάσεις σκοτεινών και ήσυχων ουρανών/ ένας συνδυασμούς επιστήμης, τεχνολογίας αλλά και μυθολογίας με όχημα την φαντασία και την πρώιμη επιστημονική παρατήρηση
 6. Πού έκανε πικνίκ ο Ποσειδώνας;/ Ακολουθώντας πολλές προσπάθειες που έχουν γίνει από οργανώσεις όπως η wwf, η ΜΟΜ, το ΕΛΚΕΘΕ, το cpf φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα για τα λιβάδια της ποσειδωνίας με στόχο να φτιαχτεί και ένα δίκτυο με άλλα παραθαλάσσια ΚΕΠΕΑ
 7. Η φάρμα των φαρμάκων/ ένα ακόμα πρόγραμμα για το φαρμακείο της φύσης όπου οι μαθητές θα γνωρίσουν την τέχνη της παρασκευής φαρμάκων, αλοιφών, αφεψημάτων, σαπουνιών χρησιμοποιώντας τα δώρα του κυκλαδικού τοπίου.
 8. Πόσο κάνει η οικολογία;/ αλήθεια μπορούμε να τρώμε βιολογικά χωρίς να τα πληρώνουμε χρυσάφι; Οι περιβαλλοντικές μελέτες σε μια βιομηχανία είναι αναγκαίο κακό; Τι είναι η πράσινη ανάπτυξη, το πράσινο ταμείο;
 9. Κάν’ το όπως ο Αμερικάνος. Το σχέδιο του Αμερικάνου Τζον Πίρσον να πρασινίσει μια πλαγιά του νησιού πόσο ρεαλιστικό είναι σήμερα; Υπάρχει δημόσιος χώρος μέσα στις πόλεις μας  που μπορούν να φτιαχτούν χώροι αστικού και περιαστικού πράσινου, μπορούμε να αναζητήσουμε ενδημικά είδη φυτών και δέντρων που μπορούν να “ξαναπρασινίσουν” τις μικρές και μεγάλες Κυκλάδες.
 10. Το νερό νεράκι/ η διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι μονάδες αφαλάτωσης, η αύξηση της συγκράτησης του νερού στο υπέδαφος, τα πηγάδια και οι στέρνες, η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία….

και ενδέκατο…

 1. Άγρια παιδαγωγική/ μονοπάτια, διαβίωση στην ύπαιθρο, χαρτογραφήσεις, παιχνίδια προσανατολισμού.

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Σύρου – Ερμούπολης άνοιξε επισήμως τα φτερά του!

ΚΕΠΕΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ
Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσειδωνία Σύρος ΤΚ 84100
Ποσειδωνία Σύρος 84100 84100
Ελλάδα